Започна Международният филмов фестивал „Берлинале”

20 от филмите ще имат световна премиера

Снощи бе открит 69-ят международен кинофестивал „Берлинале” и отново както винаги през последните години уютният площад „Марлене Дитрих”, пред луксозната зала „Берлинале Палас” се изпълва със стотици почитатели на киното. Много официални лица, кинематографисти, журналисти от цял свят. По легендарния червен килим премина екипът на датската режисьорка  Лоне Шерфиг, защото нейният нов филм „Добрите непознати” има честа да открие официалната програма на “Берлинале” тази година. Филмът е копродукция на четири страни – Дания, Канада, Швеция и Германия. Сюжетът се развива в наши дни в зимния студен Ню Йорк, където попада самотна майка с двете си деца.Но нейната безнадеждност среща състрадателност и човешка отзивчивост от непознати хора. Този топъл патос на филма и неговия лек разказ вероятно са предопределили изборът именно той да открие големия  филмов форум, но зрителите бяха умерено въодушевени от цялостното екранно впечатление.

17 заглавия ще се борят за “Златната мечка”

Основната програма на Бианале тази година предлага 23 филма, 20 от които ще имат световна премиера именно в Берлин, но само 17 от тези заглавия в престижната основна подборка участват в конкурса и ще се борят за главната награда „Златна мечка” и още 6 сребърни мечки за различните професионални постижения.

* За общия облик  и характеристика на фестивала, с оглед неговите  политическите пристрастия

Тази характеристика на фестивала отдавна е преодоляна. Той поддържа политически акцент разбира се, защото иска да бъде в крак с времето, но тази година се забелязва нещо друго. Прави впечатление, че селекционерите са се съобразили с актуалната тема за половата равнопоставеност и веднага се забеляза, че 7 от конкурсните филми са режисирани от жени.

Тук отново присъства и азиатското кино, което също е една от важните характеристики в селекцията на „Берлинале”.  Знаменитият режисьор Джан Имоу  отново ще бъде с филма си „Една секунда”.  Той е многократен участник на „Берлинале” и с много отличия.  Друго заглавие,което се очаква с много голям интерес е „Златната ръкавица” на Фатик Аким, немски режисьор с турски произход, който има вече „”Златна мечка” за филма си „Срещу стената” през 2004 г. С нови филми в конкурса са още френският режисьор Франсоа Озон, канадеца Денис Коте, режисьори от Израел, Норвегия, Бразилия и един от лидерите на независимото кино в Китай – Ван Сянк Шуай.

За българското участие. Филмът  „Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов в категорията и в подборката „Поколение”  е копродукция с Финландия и ще бъде показан на 13 февруари. Тогава е неговата официална премиера. Това е единственото за момента  българско участие в селекцията на „Берлинале 2019”.

Извън конкурса е знаменитата френска режисьорка Аниес Верда, с новия си документален филм „Верда видяна от Аниес”, нещо като словесна игра за своеобразен автобиографичен монолог и тя вече надхвърлила 9-ото десетилетие ще получи почетната награда Берлинале камера, която се присъжда на кинематографисти от различни професии. И друг акцент от официалната селекция,макар и извън конкурса е документален филм за кралицата на соломузиката, великата Арета Франклин, която почина през август миналата година.

Общата програма е наситена със стотици филми балансирани от различни категории и жанрове национален произход, а на 8 февруари се очаква много любопитен филм. За първи път ще се излъчи  монголски филм на конкурса на „Берлинале” със заглавие  „Яйце от динозавър”. Независимо,че филмът е монголски, зад него като сценарист стои режисьор и продуцент,  знаменитият китайски майстор Ван Куа Нан, който е за шести път на „Берлинале”. Има „Златна мечка”, има и „Сребърна мечка”, бил е и член на журито.

Председател на журито е френската актриса Жулиет Бинош.

Фестивалът ще продължи до 17 февруари.

Източник: БНТ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →