Започнаха Дните на медийна грамотност 2019

Кампанията ще подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми

Стартиралата през 2018 г. кампания “Дни на медийна грамотност”, организирана от Коалиция за развитие на медийна грамотност, ще се проведе в периода 4 февруари – 10 март 2019 г.

Тази година основен акцент на Дните е способността за разпознаване на фалшивите новини. Както и предходната година обаче кампанията ще продължи да подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. Дни на медийната грамотност 2019 ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини. В рамките на Дните, младежите ще бъдат овластени със знания и изява за създаването на видеа и кампании срещу фалшивите новини.


Програмата включва лекции и практически упражнения, които могат да се използват в час, независимо от предмета, който се преподава

Дните на медийната грамотност са отворени към всички, които вярват в каузата. Организаторите са подготвили пакети за училищата, които искат да станат част от кампанията. От пакетите учителите могат да изберат готови идеи за прилагане в час по медийна грамотност. Сред тях са различни методики с план за урок, готови видеа със съвети за учениците, игри за разпознаване на фалшивата информация.

Организациите, които още не са станали част от коалицията за медийна грамотност, и не са включили своята инициатива в кампанията, също могат да го направят като заявят участие преди месец февруари.

Всички, които не са предвидили собствено събитие пък могат да се включат чрез информационна подкрепа.

Обучението е базирано на критично мислене и аналитичния подход към всички форми на информация в заобикалящата ни реда – реална и виртуална. Специално внимание се обръща на поведението в социалните мрежи. 

В рамките на кампанията, Коалицията за медийна грамотност търси и спонсори, които да подкрепят с подаръци тийнейджърския видео конкурс за разпознаване на фалшиви новини “Don’t fake with me”.

Източник: БНР,снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →