Започнете лятото със Салвадор Дали

Лятото официално е тук! Днес ще се радваме на слънцето за най-дълго време от цялата година. Все още се чудите на кой плаж да се спрете, за да разпуснете и покажете артистичните си бански или тяло а ла Пикасо? Защо пък да не дадете начало на горещия сезон заедно със Салвадор Дали и неговата жена Гала? Присъединете се към тяхното бохемско уединение край морето, както прави фотографът Чарлз Хевит през 1955г. Бъдете готови за малко сюрреалистична голота…

 

Салвадро Дали, фотография: Чарлз Хевит, @culturabizzara

 

Старостта на Вилхелм Тел”,, 1931, Салвадор Дали, частна колекция, @dailyart

 

Салвадор е изгонен от къщата на баща си. След няколко месечно напразно търсене той успява да намери уютно местенце, което да превърне в своя нов дом – къща на Порт Лигат в Коста Брава, Испания. Къща ли казах? По-скоро използвана на времето за рибарско свърталище барака. “Дишаща биологична структура… Всеки нов пулс в живота ни е нова, самостоятелна клетка, отделна стая… В тази връзка искам жилището ми да бъде малко и приятно, колкото по-малко, толкова по-одухотворено ще е то.” – в своята автобиография той описва колко е трудно да открие припокриващо се с представите му жилище. Когато най-накрая попада на чаровната “вила” край морето, Салвадор веднага я купува за 20 000 франка. Сумата е поискал от виконта на Ноай като предварителна комисионна за картината, която по-късно ще бъде реализирана в “Старостта на Вилхелм Тел”.

 

“Гала и Салвадор:, 1955, Чарлз Хевит, @culturabizzara

 

Постепенно Салвадор, заедно със своята жена и муза Гала започват да изкупуват една след друга кабините и бараките наоколо и изграждат жилище, подобно на лабиринт с неочаквани завои и коридори, пълни с артистични произведения. Сред отделните малки сгради се разполагат причудливи предмети, паметник на техните спомени и изживяни моменти на плажа.

 

Салвдор Дали, Чарлз Хевит, 1955, @culturabizzara

 

Архитектурното им творение обаче е разрушено през Втората световна война, а пък и самите Гала и Салвадор се емигрират в Щаите. След края на войната те се завръщат в своето сюрреалиситчно кътче и започват наново неговия градеж.

 

 

Салвадор Дали, Чарлз Хевит, 1955, @classicabizzara

 

Художникът определено има афинитет към играта с камерата. Представете си колко разкрепостен би могъл да стане, когато се намира на своя територия. Фотографиите, една черно – бяла лятна феерия, за заснети от Чарлз Хевит за списание “Post”. Материалът е озаглавен “Един ден със Салвадор Дали”. Не се ли приисква и на вас да се разположите на морските скали, покрили тялото си единствено с миди и морски звезди?

 

Гала Дали, Чарлз Хевит, 1955, @culturabizzarart

“Порт Лигат е място на сътворяването. Идеалното пространство, където да работя. Цялостната му енергия ме предразполага към дейност: времето тече по-бавно от ритъма на останалия свят и всеки час има своя собствена динамика. Чисто геоложки е земя на мир и спокойствие. Един планетарен феномен” – откриваме в неговия дневник.

 

Салвадор Дали, Чарлз Хевит, 1955, @culturabizzara

 

Ако ви е интересно да научите повече, погледнете документалния филм  “Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали.” на Давид Пужол. В В него къщата, която остава единственият постоянен дом и студио на художника осигурява повествователна нишка за живота и творчеството на Салвадор.

 

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →