Започва Международния фестивал „Дни на тракийската култура“

Най-старият жив европейски град, по естествен път  обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали

Днес от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт „Среща на цивилизации“. Богатството на културата на Троя ще се представи от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът е със специалното участие на Формация „Жарава“, Пловдив.

Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале”- младежки и спортен клуб е с близо 13 годишна дейност и дава своя сериозен принос в културния живот на Чанаккале, Турция.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти, изложби, излъчване на филми, четения.

От 21 до 23 юни 2019 г. в Културен център „Тракарт“  ще се проведе Втора Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно”, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози –          проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:

  • Изложба плакати“ 2018 – годината на Троя”, наградени афиши от конкурса, организиран от Министерство на културата, Турция;
  • Изложба „Троянските коне“ на скулптора Никола Колев;
  • Филмите „Островът отвъд Борей“ и „Побратими“, които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов – журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“, Изследователски център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;
  • Тракийски приказки – подходящо за деца над 5 г.
  • Литературен конкурс „Наследници на траките“ – в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2019 ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив – Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Район Западен и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.

Подробности

Тракийското културно наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура и традиции ни задължават не само да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени традиции, но и да ги популяризираме в достъпна форма.
Оставайки верен на своята тенденция в дейността си „Синтез на Античност и съвремие”, Културен център „Тракарт” кани културолози, работещи в изследователската си дейност, да представят пред широка публика своите нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура.
Събитията от програмата на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2019” ще се проведат в рамките на 6 дни от 20 юни до 26 юни 2019 г. Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 юни /четвъртък/ от 19.00 часа на Римски стадион – Пловдив с участието на:
ЧАФАД – Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб и Студентска формация „Жарава“ – Пловдив.
За първи път в Пловдив ще гостува културата Чанаккале – Троя. Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани ще бъде представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.
Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб ще представят тракийски и егейски мелодии и ритми , турски народни танци, Зейбек и Хорон
ЧАФАД започва своята дейност през 2000 година като Център за култура и изкуство Анафарталар, през 2004 година продължава дейността си като Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб. С дейността си близо 13 години дружеството дава своя сериозен принос в изкуството, културния и спортния живот на Чанаккале. Основан на принципите на обичта, уважението, приятелството, братството, толерантността и добронамеренността ЧАФАД, изследва богатите културни ценности на страната и региона -местни обичаи, регионална музика, песни и мелодии. Организацията се стреми да съживи и разпространи тези нематериални ценности и да ги популяризира по света.

„Жарава“ е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков – преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.
В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада) – „Етноклоуд“, в конкуренция със 151 държави и над 90 000 групи и изпълнители от цял свят. За месец декември 2018 г. новият проект на „Жарава“ – „Нищо особено“ зае първо място на Балканите и трето в света за най-гледан видеоклип в същата класация. През месец май 2019 тяхната пиеса „Миш-маш“ заема второ място в Световния Топ 40 и е на първа позиция в класацията за Балканите с видеото. Произведението влиза и в учебниците по музика за 9 клас заедно с имената на Горан Брегович и Иво Папазов.
Музиката си младите артисти изпълняват с дълбок поклон към българския фолклор и корени, а завидният им импровизаторски дух в интерпрета­циите носи енергия и жизнеутвърждаващ оптимизъм 3а бъдещето на съвременната музика, които предават на публиката и слушателите.
Входът е свободен.

 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →