Защо един уникален занаят е напът да изчезне?

Сигурно никога не сте чували за занаята Сестериа (Cestería). Това е испански занаят, в който се използват главно палмови листа. С тях се изработват най-различни красиви неща. На пръв поглед изглежда много лесно, но не е така. Поради особената си сложност, този занаят не е наследен все още от никого и е напът да изчезне.

А кой се занимава с този занаят?
Представяме ви Хуан, но повечето местни го наричат Хуанито. Екип на Sofiapress.com посети Канарските острови, за да се срещне с него и да научи от първо лице интересна информация за изчезващия занаят.

Хуанито е 87-годишен мъж, живеещ в малкото градче Санта Лусия, намиращо се на о. Гран Канария, Канарски острови. Последният човек в света, който умее изчезващия занаят Сестериа. Има деца и много внуци, но никой не иска да продължи започнатото от него.

 

На тази възраст повечето хора са уморени от всичко и искат да си почиват, но не и Хуанито. Не брои часовете работа и няма определена норма. Всяка сутрин става и започва да работи и… докъдето стигне. Винаги усмихнат, приветлив, много гостоприемен и добър домакин.

Къщата на Хуанито

Неговата история е много интересна и започва още когато е бил 2-ри клас. В часовете по трудово, Хуанито и неговите съученици са правили най-различни неща от палмови листа. Малкият Хуанито решава да развие това и започва да прави много по-сложни неща от тези в училище. И така вече 80 години. Има много дипломи, награди от кмета на Санта Лусия, от министъра на културата, от различни неправителствени организации и др.

Процесът за подготовка на листата е дълъг и сложен. Първо трябва да се изберат подходящи палмови листа и да се нарежат в необходимата форма. След като набави достатъчно количество палмови листа, той ги оставя да изсъхнат един ден на слънце, а след това – 3 часа в огнена пещ. Оттам се вадят със специален стик, за да не се счупят листата и за да не изгорим себе си. Първо цветът им е черен, а след като изстинат се преобразяват в червени. След всичко това идва ред на изработката.

Освен най-различни изработки от палмови листа, Хуанито прави и предмети от дърво и глина. Няма любим материал, с който да работи. Всичко, което работи с ръцете си му доставя удоволствие. В центъра на втората снимка може да видите типичен испански инструмент за оране, който също е направен от Хуан.

Миналата година, студенти от университета в Лас Палмас (столицата на Гран Канария) са се научили да изработват чинии и други съдове само за една седмица. Но никой от тях не желае да се занимава с това, защото е доста сложно.

През годините усърден труд, Хуанито никога не си е помислял да се откаже от занаята Сестериа. Това го държи жив, дава му сили всяка сутрин да се буди с желание за живот и с широка усмивка на лицето.

 

Мария Атанасова

One Comment on “Защо един уникален занаят е напът да изчезне?”

Comments are closed.