“Златното руно” – колекция на Васил Божков

На 15 март бе изложена колекцията на Васил Божков “Златното руно. Пътят на Аргонавтите” в Национална художествена галерия от  Фондация „Тракия“.  В експозицията за седми път пред публика се показват артефакти от Колекция Васил Божков.

Изложбата “Златното руно. Пътят на Аргонавтите” представя 62 експоната.
Експозицията включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др.

Чрез великолепните произведения на изкуството на древните майстори посетителите ще минат по стъпките на приказното приключение на аргонавтите. Експонатите ще отведат зрителите в антични свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит.

Отделните модули разкриват различни аспекти от вярата и обредността на древните народи, както и някои от тайните на техните занаяти и изкуства. Златното руно е оставило трайни следи в колективната историческа памет като символ на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете. Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида, е представено в сцената върху сребърния кантарос с позлата, поставен в центъра на изложбата.

Изложбата предлага да ни отведе  назад в приказното време на легендарсните елини. Най-вече на героите, предвождани от Язон. Фантастичната история за изпитанията, пред които се изправят те на кораба Арго, на който е и
Орфей. Творбите от колекцията на Божков отвеждат зрителите в царството траките долиони и техният владетел Кизик.
Изобилие от храна за очите и въображението!

Идеята за “златното руно” се оформя след средата на II хил. пр. Хр. в резултат на взаимодействията между носителите на микенската култура в Европа и цивилизациите в Анатолия(най-вече Хититското царство). В хититските текстове се пише за “дървото ея”- на него висяло овче руно. Вътре имало плодородие, изобилие и ситост от жито, вино, овце, волове и пр.

Историята за похода на  Язон и Аргонавтите започва с цар Йолкос Пелий, който обещава да даде властта на законния наследник Язон. Но при едно условие-да върне  руното на златния овен  в Елада. Преди Язон да започне рискованото си пътуване за да върне вълшебното руно в родината си, той посещава известния оракул в Делфи. Там получава от жрицата Пития меден триножник.

Орфей е най-яркият образ-персонификация на елинската визи. Дълго време той подхранва  старогръцкото творене на митове и на него се основават редица обреди. Затова не е чудно, че Орфеевия образ присъства активно в колекцията на Васил Божков.

Мариела Петкова