Знаковите изложби, които могат да се посетят през 2019 г.

500 години Леонардо – безпрецедентна изложба в “Лувъра”

Тази година отбелязваме 500 г. от рождението на Леонардо да Винчи. Честванията започнаха в края на миналата година с показване на 30 рисунки в „Тейлър Музей” в Харлем и голяма изложба в галерия „Официй” във Флоренция с показване на колекция от негови научни трудове за водата, астрономията, въздуха и светлината, които Леонардо е създал във Флоренция. 72 експоната взети на заем от основателя на Microsoft и филантроп Бил Гейтс, който ги купи през 1994 година за 30 милиона долара, са изложени заедно със скици от италианския майстор и могат да бъдат разгледани там до 20 януари. Ако изпуснете тази, то ще може да посетите следващата голяма изложба посветена на един от хората променили света.


Лувърът в Париж прави всичко възможно, за да събере най-много произведения на Леонардо

Тя ще бъде в Лондон през май. Кралската колекция, която може да се похвали с повече от 500 рисунки на Леонардо благодарение главно на Чарлс II, ще покаже 200 от тях в Бъкингамския дворец през м. май и 80 негови скици през м. ноември.

200 творби на Леонардо ще бъдат видяни в Бъкингамския дворец

Междувременно 144 рисунки от колекцията на кралицата ще бъдат показани в 12 експозиции в цяла Великобритания. Франция също няма да остане по-назад в давинчиевата надпревара по колекции. Лувърът в Париж прави всичко възможно, за да събере най-много произведения на Леонардо. Според неговия директор Жан Люк Мартинес – за безпрецедентна изложба. На север от Париж в Дьомон ди Шанти  ще бъде поставена една от звездните си атракции – голата Мона Лиза под микроскоп, с надеждата да отговори на вековния въпрос – чия ръка създава тази мистериозна рисунка?

350 години от смъртта на Рембранд – всички негови творби в Рийксмузеум, Амстердам

В “Рийксмузеум” ще бъдат представени творбите на Рембранд

Тази година институциите в Амстердам отбелязват 350 години от смъртта на Рембранд с изложби и събития, фокусирани върху живота и творчеството на холандския майстор от XVII век. Частните вещи на художника са показани в отделни изложби в дома музей на Рембранд и в архивите на Амстердам,като последният използва увеличена реалност, за да вдъхне живот на неговите картини. Всяка работа на Рембранд в Рийксмузеум, включително и рисунки, които са твърде крехки, за да се изложат, излизат от сейфовете за голямото откриване на изложба, посветена на годишнината през м. февруари. Ако отидете в Амстердам можете да посетите изложбата от 15 февруари до 10 юни в  Рийксмузеум.

Бил Виола срещу Микеланджело в Кралската академия в Лондон

Кралската академия в Лондон  ще изложи шедьоврите на  Микеланджело

Как може съвременен артист да бъде сравнен с Микеланджело? На тази провокация са готови в Кралската академия в Лондон. Бил Виола е визуален артист. Наричат го пионер в видеоарта. По време на негово пътуване в Лондон му идва идеята за първата видеоизложба в Кралската академия. Ветеранът от САЩ е бил насърчен да посети замъка „Уиндзор”, в който се помещава колекцията на кралицата от стари майсторски рисунки. По време на посещението си, ръководител “Фройъл колекшън тръст” забелязва прилики в творбите на Виола и на Микеланджело. Той определя тези прилики като част от дългата традиция на изкуството, която се опитва да направи видими и по-лесни за възприемане духовните аспекти на нашето съществуване. Изложбата ще представи 12 широко мащабни видеоинсталации на Виола, 14 произведения на хартия от Микеланджело и 1 шедьовър на Кралската академия. Общата изложба на Виола и Микеланджело ще може да се разгледа между 26 януари и 31 март в Кралската академия в Лондон.

500 години Тинторето – изложба в Националната галерия във Вашингтон

Изложбата в Националната галерия на изкуствата във Вашингтон ще бъде открита на 10 март

Във Вашингтон тази година ще бъде отпразнувана 500-годишнината от рождението  на друг италиански ренесансов художник Якопо Тинторето, наричан още яростният, заради феноменалната си енергия в живописта. Той е един от най-талантливите представители на венецианската школа и последният голям  художник на италианския ренесанс. Повечето от картините представят множество фигури, погълнати от драматични жестове. Една от най-характерните черти за неговото творчество е играта със светлината. Обикновено е описван като маниерист. Начинът му за използване на перспективата и специалното му отношение към ефектите на светлината, го правят един от предшествениците на бароковото изкуство. Националната галерия на изкуствата във Вашингтон подготвя съвместно с „Галерия де Академия” първото проучване на произведенията на художника в Северна Америка и ще включва почти 50 картини. Тя ще бъде открита на 10 март и ще продължи до 26 май.

Източник: БНТ, Снимки: Pixabay, Личен архив

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →

One Comment on “Знаковите изложби, които могат да се посетят през 2019 г.”

Comments are closed.