Габровският спектакъл „Под игото – 1894-та“ закрива театралния фестивал в Сливница

Габровският драматичен театър ще представи спектакъла „Под игото – 1894-та“ на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница, който се провежда от 5 до 11 октомври 2021 г. Представлението ще се състои на 11 октомври от 18.00 часа на сцената на НЧ „Съзнание – 1907“ и ще закрие тазгодишното седмо издание на фестивала.

 

Постановката под режисурата на Петринел Гочев, е създадена по новата българска пиеса „Под игото – 1894-та“ на Гергана Змийчарова. Написана е специално за отбелязването на 75-годишнината на габровския театър. В постановъчния екип влизат сценографът и костюмографът на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл, хореографът Светлана Цвяткова и фотографът Росина Пенчева. Музиката е написана от студио „Елисей“. Автор на плаката и мултимедията е Гергана Змийчарова.

 

 

Участват актьорите Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата трупа на Народния театър – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Боян Петров като актьора от първата трупа на Народния театър Иван Попов.

 

В част от сцените участват деца и младежи от габровската театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

 

„Под игото – 1894-та“ е спектакъл за бурните времена след Съединението и за разединението в младата българска държава, за времето на -фили срещу -фоби, на бързото замогване и бързата забрава на героите, за героите на новото време, за памет и безпаметност. Основен акцент в сюжетната линия е историята около романа „Под игото“ на Иван Вазов и първото му издание като самостоятелна книга от Тодор Ф. Чипев. Действието в спектакъла се допълва от две паралелни картини, които преливат една в друга: популярни сцени от романа и откъси от спомените на майката на писателя Съба Вазова.

 

Публиката попада в далечната 1894 година, когато се заражда новата икономическа и предприемаческа дейност в България. Просветният, културен и интелектуален подем тепърва набира сила. Младата столица София търси своето място сред европейските градове и бърза да се отърси от провинциалните порядки, като прикрива прашните си улици с пищни вечеринки, балове и театрални представления. Европейските норми и етикетът в социалното общуване все повече стават приемлив стандарт на поведение сред градското население. Не са спестени политическите сътресения от края на XIX век, променили облика и духа на следосвобожденска България.

 

През 2019 г. ДТ „Рачо Стоянов“ участва в V-то издание на Европейския фестивал на пътуващия театър с постановката „За Първото българско царство: Отшелника“, режисирана от Петринел Гочев. Габровската трупа спечели голямата награда „най-впечатляващ спектакъл”, а актрисата Надежда Петкова беше отличена с наградата „нови хоризонти” за майсторската си актьорска игра.

 

Меглена Златева

Експерт „Връзки с обществеността“

ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово