Д-р Емилия Иванова Юкер представя изложбата “Музикални емоции”

1–14 август 2023 година

Вернисаж : 1 август 2023 г. от 18 часа, зала 3

Културен институт „Красно село“, София

1612 София, България

 Публиката ще чуе музиката, по която на живо Емилия Юкер е рисувала картините на концертите на пианистката Марина Савова в Хамбург.

За пръв път пред публика ще звучи мелодията за българската култура.

 Заповядайте на един необикновен вернисаж, в който музика и изобразително изкуство са в артистичен синтез…

 

ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ЕМИЛИЯ ЮКЕР:

В изложбата са включени част от авторските картини на художничката Емилия Иванова Юкер, които тя е създавала от 2018 г.  насам по време на концерти на живо по музика от Шопен, Брамс, Клара Шуман, Роберт Шуман и Лист  в изпълнение на известната в Хамбург българска концерт–пианистка Марина Савова. Има и представени няколко творби от абстрактна живопис.

На вернисажа ще прозвучи  музиката, по които са рисувани картините, в концертно изпълнение на Марина Савова.

Марина Савова и Емилия Юкер

Емилия Юкер и Марина Савова  работят заедно от 2017 г. в Хамбург. Те желаят да посветят настоящата изложба и нейния вернисаж с много уважение и обич на столична София, родният град на двете, и на район „Красно село“, където Емилия е израсла. Нека силата на музиката и живописта се слеят  заедно и категорично прозвучат, за да вдъхнат сила и оптимизъм!

 

Картина на Емилия Юкер по Фредерик Шопен – валс

Звуците водят до различни усещания при различните хора. Как великите композитори на класическа музика са успели да вдъхновяват хората в продължение на толкова много години? Защо техните композиции са останали непреходни, докато много други композитори са изпаднали в забвение?

Отговорът на този въпрос се крие в гениалността на тези виртуози да създават несравними звукови картини със своите композиции.

Художничката д–р Емилия Иванова Юкер има образование на художник и музикално образование и  докторска титла по биология – екология. Тя експериментира в последните си проекти абстрактна живопис и творческо представяне на звукови картини в класическата музика във формата на кланг–рисунки. Художничката рисува  по изпълнение на концерт–пианистка Марина Савова и на много известни изпълнители в Елбфилхармонията и Държавната опера в Хамбург.  Емилия Юкер пренася емоциите, предизвикани у нея от звука, в съответното визуално управление на линиите, което отразява ритъма и интензивността на звуците. Тези звукови линии след това формират централния елемент за последващото композиране на форми и фигури в звуков образ.

 

Картина на Емилия Юкер по Унгарски танц на Йоханес Брамс

В цялостната си съвместна работа Юкер и  Савова реализират уникална “картина от звуци”.  Чрез синергичния ефект на пианото и живописта зрителят получава още по-впечатляващ достъп до начина на мислене на композитора и се научава да разбира въздействието на неговата музика, как тя предизвиква радост, щастие и удовлетворение у всички нас.

Емилия Юкер  е представяла кланг–картините си в изложби в Хамбург в галерия “Марциарт”, галерия “Лацарус”, в Шнитке Академи Интернационал, в UKE -ART – Epика–Хаус в Епендорф на Университетската медицинска клиника и др. (2012-2022); има редица участия с благотворителна цел. Известни педагози в художествено майсторство са, с които е работила, са: Райна Вунчева, Ото Куирин, Ролф Шрьодер Борм, Линде Хартман /Фолкснохшуле 6 години/, Василен Васевски и други.

Концертите на Марина Савова  в Хамбург и София са посрещани с интерес и са оценени високо. Съвместно двете българки са представяли четири  пъти своя уникална съвместна продукция в Академия Алфред Шнитке Интернационал в Хамбург. За тяхната работа може да се видят в престижни публикации като на най–престижния сайт за класическа музика на Австрия и Германия:

https://klassik-begeistert.de/?s=Emilia+J%C3%BCcker

На 1 август Ви препоръчваме да дойдете на тази приказна вечер в полите на Витоша в района  на „Красно село“ на теменужена София, да видите картините, изпълнени с ритъм и светлина и чуете прекрасната музиката на живо под пръстите на пулсираща магия на пианистката– онази музика, отекваща в сърцето с носталгия и обич към България в бялата, красива и светла зала 3 на Културния институт в оня квартал, от векове създаващ творци… Да поговорите с художничката, с пианистката и гостите за силата на „прегръдката между  музика и живопис“ и на чаша вино се разговори за човешкия дух на българските автори в България и по света.

Вернисажът е от 18 часа на 1 август. Изложбата ще бъде отворена за  посещение от 1 до 14 август 2023 г. в работното време на Културния институт „Красно село“.

 

Заповядайте!

 

Вижте още за художничката в :  https://www.emilia-juecker-art.com/

https://bta.bg/bg/bg-world/244869-blagotvoritelna-izlozhba-s-balgarsko-uchastie-beshe-otkrita-v-hamburg

и други