Излезе „Вечност“ на Мартин Ралчевски

Излезе от печат десетата книга на писателя Мартин Ралчевски. Тя се издава от издателство „Еделвайс“, с благословението на епископ Поликарп и с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Във „Вечност“ Националното Православно радио, за което се трудиха героите от романа „Смисълът в живота“ е вече факт! А неговия водещ е съвсем обикновен човек. Той не е нито свещеник нито богослов, но печели сърцата на хората със своята отдаденост и искреност. Този идеалистичен образ на героя в днешния материален век е почти шокиращ.

Неотдавна Мартин Ралчевски обяви за благословението на Светия Синод на Българската Православна Църква да започне заснемането на първия православен игрален филм в нашата история по романа на Мартин Ралчевски „Смисълът в живота“. Дали ще имаме такъв филм предстои да разберем. Това е начинание изключително трудно и почти невъзможно, защото у нас, за съжаление, няма почти никой, който да милее за духовното пробуждане на народа. Но на мен лично тази непоклатима вяра в служба на религиозното просвещение на народа ми въздейства дълбоко. В добрия смисъл на думата тя е заразна, защото така е казал и сам Господ Иисус Христос в Евангелието на Матея: „Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори“. Повече от ясно – книгите на Мартин Ралчевски въздействат трайно и допринасят с духовна полза на всеки, който се е докоснал до тях. Те са източник на надежда и непоколебима вяра в нашия Господ Иисус Христос и днес са нужни повече от всякога. За „Вечност“ може да се каже, че този роман е венец на просвещението и е отправна точка към духовното безсмъртие, към което всеки християнин се стреми.

Според оценката на литературната критика в този роман се усеща стремежът на автора да ни покаже заложеното екзистенциално добро във всеки един от нас и да ни подтикне да се противопоставим на нашия естествен подтик към осъждане на човешките слабости и душевни недъзи. Романът е и своеобразен вик за пробуждане по отношение на най-големия проблем на България – демографската катастрофа. За да не ни измете вятърът на времето е редно, аз, ти, той, тя, всички ние, да се подчиним на Божията повеля и да оставим наследници.

Това е един изключително сериозен роман, който е написан много талантливо и въпреки сериозността на засегнатите теми в него на читателя не му се иска да свършва.

Дългите сериозни коментари на радио-водещия във „Вечност“ и неспирните търсения на слушателите разкриват една неподозирана сила на човешкия дух, която свидетелства, че наистина един единствен човек е в състояние да поведе дори цялата нация по духовния път, когато има воля за това.

Книгата е духовен бисер, поднесен на разбираем език.

МАРТИН РАЛЧЕВСКИ         

Вижте повече за „Вечност“:

 

ВИДЕО   https://www.youtube.com/watch?v=z4-HbEwGjC0&t

 

ОТКЪС   https://www.youtube.com/watch?v=6te7bSOipbw&t

 

ПОРЪЧКИ    https://edelweiss-press.bg/produkt/%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/