Акция „Книгодаряване“ подема Асоциация “Българска книга”

Асоциация „Българска книга“ отбелязва Международния ден на даряването на книги с призив към компаниите и частните лица да дарят книги

Международният ден на даряването на книги или International Book Giving Day14 февруари, се чества за пръв път през 2012 година. Към момента 44 държави подкрепят инициативата, сред които Франция, Индия, Бразилия, Дания, Германия, Египет, Канада, Мексико, Унгария и България.

Акция „Книгодаряване” е кампания за даряването на книги и още един повод да подарим книга на институциите, които се грижат за духовното ни израстване и образование, съхраняват книгата като ценност и озаряват със знания, а именно – училища, библиотеки, читалища.

В началото на тази година, след месеците на предизвикателства пред целия културен и образователен сектор, браншовата Асоциация „Българска книга” се обръща към бизнеса и всички хора, които вярват в силата на книгата, с апел да купят книги и да ги дарят на своите любими училища, библиотеки, читалища.

„Четенето на книги е в основата на всяко развито и проспериращо общество. В ситуация като днешната, четенето помага и дава надежда. Книгите остават частицата култура, достъпно по всяко време. За да може да бъдат достъпни и за всеки, подарете любимата си книга на библиотека, читалище, училище. Включете се в Акция „Книгодаряване” с жест на социална отговорност”, казва Диана Бойчева, издател и член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга”.

Даряването на книга е акт на корпоративна социална отговорност, но не само. Включвайки се в Акция „Книгодаряване”, компаниите се превръщат и в посланици на четенето, изтъкват важността на книгите и четенето като част от формалното и неформално образование, споделят любовта си към книгите.

Акция „Книгодаряване” на Асоциация „Българска книга” е естествено продължение на кампанията „Купи 1 книга”, която стартира през април миналата година с цел да подпомогне книгата, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще. Под нейната шапка се проведоха инициативите „За да я има книгата”, „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”, „Купи 1 книга. Подари я за Коледа” и настоящата „Купи 1 книга. Зарадвай любим човек”.