„Колибри“ преиздава „1Q84“ – знаменитата трилогия на Харуки Мураками, спрягана като opus magnum

По настояване на читателите „Колибри“ преиздава „1Q84“ – знаменитата трилогия на Харуки Мураками, спрягана като opus magnum. Според „Джапан Таймс“ тази могъща по своето въздействие творба е задължително четиво за всеки, който иска да има представа от съвременна японска култура!

Продукт на необятна фантазия, „1Q84“ (превод: Венцислав К. Венков, 976 стр., цена: 45 лв.) е преди всичко поклон пред Джордж-Оруеловата „1984“ (цифрата 9 на японски се произнася като буквата Q). Когато в Япония излизат от печат първите две книги на 1Q84, читателите светкавично разграбват милионния тираж, бидейки обсебени изцяло от историята на Аомаме и Тенго и странния паралелен свят, който те обитават. И тогава – година по-късно – за радост на читателите Мураками съвършено неочаквано публикува книга трета на романа, криеща развръзката на необичайното повествование, в което ни потапя разюзданото му въображение. В настоящото уникално българско издание на „1Q84“ са събрани трите тома.

Харуки Мураками е съвършеният посланик на японската култура – книги като „Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и „Кафка на плажа” са литературни събития за Америка и Европа и се продават в милионни тиражи. Определян като един от най-авторитетните представители на постмодернизма, Мураками е изкусен разказвач и носител на няколко световни литературни награди, но е известен също и като преводач и „маниак” на тема джаз. Последното донякъде обяснява ониризма и полифоничната красота на произведенията му. Сборниците с разкази „Мъже без жени”, „Изчезването на слона” „Първо лице, единствено число“ и „Сляпа върба, спяща жена“ са свидетелство, че талантът му вирее в различни жанрове. След преизданията на романите „Преследване на дива овца“, „На юг от границата, на запад от слънцето“, „Танцувай, танцувай, танцувай“ и „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” дойде ред и на култовата  трилогия „1Q84“.