Ново издание с творби на Асен Разцветников – „Стихотворения, гатанки, приказки“

Издателство „Колибри“ предлага на малките си читатели прекрасно илюстриран сборник с произведения за деца от Асен Разцветников. Вече в наличност!

Стихотворения, гатанки, приказки“ (68 стр., 16 лв., твърда корица) съдържа жизнерадостни детски творби, изпълнени с топлина и любов. Художник на изданието е талантливата Мила Лозанова.

Бавно слънцето залязва,

топла нощ разтваря пазва

и загръща пак света,

и с дърветата приказва,

и от звездни небеса

рони свила и роса…

Асен Разцветников (1897 – 1951), чието истинско име е Асен Коларов, е сред емблематичните имена в българската литература като поет, писател и преводач. Роден е в с. Драганово, Великотърновско. Започва да пише стихове още като ученик. Завършва славянска филология и право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Посещава лекции по естетика във Виена и Берлин. Работи като учител и сътрудник на редица списания, сред които и „Златорог“. Превежда редица значими автори от старогръцки, френски и немски език.

През 30-те години на XX век се насочва предимно към творчеството за деца. Стиховете му са ведри и шеговити и до днес са сред любимите творби в българската детска литература. Автор е на многобройни книги за най-малките: „Юнак Гого”, „От нищо нещо”, „Хороводец Патаран”, „Комар и Мецана”, „Щурчовото конче”, „Сговорна дружина” и др.