Д-р Костадин Костадинов представя уникална по рода си книга

Неговото родолюбие и мечта да види българските земи отново обединени го мотивират да застане зад този сериозен труд

 На 2 март 2020 г. от 18:30 ч. в град София ще се проведе представяне на книгата „Пътеводител на старите български земи: 100 обекта на българското културно-историческо наследство извън България“ с автор д-р Костадин Костадинов –  председател на Възраждане. Домакин на събитието е „Български културен център“, който се намира на ул. „Веслец“ №13, а книгата е издадена от Фондация „Въздигане“ и е единствена по рода си като издание в България.

Пътеводителят на старите български земи обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език поне до средата на XX век. Поради тази причина от него отсъстват български паметници и забележителности от Влахия, Молдова, Трансилвания и Западните Балкани, които загубват своя български характер доста по-рано.

В пътеводителя се съдържа историческа справка за всеки обект, актуална информация за това къде точно се намира, как да се стигне до него, за състоянието на пътищата и за други интересни дестинации в близост. Тъй като много от старите български имена на села и градове са сменени, в него има карти, които показват едновременно и старите и новите им имена. Съдържа се още и информация за българите по тези краища – колко са, къде са концентрирани и какви местни организации имат. На повечето места, включени в пътеводителя, може да се говори само и единствено на български език – местното население или е българско, или разбира български. Частично изключение правят само обектите в Албания и Румъния.

„Днес ние, българите, отново можем да се върнем по старите си земи. Отново можем свободно да пътуваме до бреговете на бленуваното Бяло море, да минем през равните източнотракийски и севернодобруджански полета, да прекосим планините на Македония и Поморавието, да докоснем водите на Българска Морава, Вардар, Бистрица и Ергене и да се огледаме в езерните огледала на Охридското, Преспанското, Костурското, Островското и Дойранското езеро. Можем да се върнем към старите родни места на поколения българи, обитавали и обитаващи тези земи от хилядолетия. Но споменът вече е избледнял. Много българи са забравили откъде идват техните прадеди и дори не могат да намерят на картата селата и градовете, от които произлизат родовете им. Постепенно изчезва и усещането за тези земи като за български, въпреки че в тях живеят много българи, а паметниците на българската култура са навсякъде.“, каза д-р Костадин Костадинов – автор на книгата и председател на Възраждане. Неговото родолюбие и мечта да види българските земи отново обединени го мотивират да застане зад този сериозен труд, единствен по рода си в България. Възраждане днес е единствената политическа сила в България, която не е контролирана от задкулисие. Тя представлява обединение на хора от каузата за опазването на българската национална идентичност – българи, чиято цел е свобода, независимост, суверенитет на страната ни и просперитет на народа.

“Възраждане”