„Двойници и раздвоено съзнание в кинодраматургията” – премиера на новата книга на проф. Марин Дамянов

Изданието е своеобразно продължение на „Психоанализа и кинодраматургия“, превърнала се в учебник за студентите по специалността в НАТФИЗ

На 26 февруари от 19.00 ч. в Кинозала НАТФИЗ проф. Марин Дамянов ще представи новата си книга „Двойници и раздвоено съзнание в кинодраматургията“. Изданието е своеобразно продължение на „Психоанализа и кинодраматургия“, превърнала се в учебник за студентите по специалността в НАТФИЗ.

Книгата е реализирана с финансовата подкрепа на Академията и се определя от ректора проф. д-р Станислав Семерджиев, така:

„Без да олекотява значимостта на научните търсения и дълбочината на анализите, професор Марин Дамянов е успял да превърне настоящата монография в достъпно, интересно и увлекателно четиво, което ще бъде полезно за студентите в НАТФИЗ, както и за всички, които се интересуват от изграждането на сложния психичен свят на персонажите в кинодраматургията.“

Професор по кинодраматургия (кинознание, киноизкуство и телевизия) Марин Дамянов е дългогодишен преподавател по специалността в НАТФИЗ.

Автор е на романите „Сбогом Джони“, „Казусът Рози“, „Време за убиване“  и „Самурай от Надежда“. Носител е на 15 литературни награди, между които наградата „Развитие“ за нов, непубликуван роман и на няколко награди за драматургия, сред които „Хартли-Мерил“ и „Златна роза“. Сценарист в повече от 15 игрални и документални филми, сред които „Маргарит и Маргарита“, „Козият рог“ (римейк), „Огледалото на дявола“, „Следвай ме“, „Братът на охлюва“, „Лейди Зи“, „Съдилището“, „Събирач на трупове“ и др.

Член е на Съюза на българските писатели; Българската секция на международния съюз на криминалните писатели – АIEP; Съюза на българските филмови дейци  (СБФД) – Секция „Кинодраматурзи“, председател е на секцията; Асоциацията на българските филмови, телевизионни и радио сценаристи (БАФТРС), която е асоциран член на Федерацията на сценаристите в Европа – FSE.

Източник: НАТФИЗ