Книга с нови знания и познания за морето

За художествените и фактологически достойнства на книгата говори фактът, че тя е спечелила конкурс за най-добър ръкопис на Министерството на културата

Нейната премиера бе всъщност 299-а в литературния салон „Вечери на кръста” при Народно читалище „Пенчо Славейков-1921”. Това обяви Виктория Катранова, приветствайки нейния автор Георги Н. Николов и присъстващите – негови приятели и почитатели.

    Литературният критик Благовеста Касабова

Литературната критичка Благовеста Касабова говори обстойно за най-новата книга „Българското море в сърцето на времето” на фона на досегашното му талантливо творчество. Тя отбеляза, че гостът тази вечер е един от най-активните литературни историци и критици, които следи отблизо развитието на националната ни литература. И едновременно с това е сред изявените автори на свои книги, посветени на съвременни литературни произведения и на техните автори. Сред тематичните му предпочитания е и темата за морето, която е основа на премиерната му книга „Българското море в центъра на времето”. Тя е разработена в духа на традицията, но и снови открития на факти, събития и имена чрез професионална изследователска работа и убедително литературно слово. Силно впечатление прави неговият преглед на пътеписите, свързани с морето и крайморието през Възраждането.

               Проф. Златимир Коларов

За качествата на новата книга на Георги Н. Николов говори и нейният редактор проф. Златимир Коларов. Той сподели впечатлението си, че авторът е проучил подробно огромен брой литературни  административни документи, домогвайки се до голям брой оригинални, автентични и самобитни източници, за да напише така достоверно своята изключително интересна книга.

Категорични бяха думите на издателя на „Българското море в центъра на времето” Бойко Беленски, че за художествените и фактологически достойнства на книгата говори фактът, че тя е спечелила конкурс за най-добър ръкопис на Министерството на културата, с чиято финансова подкрепа книгата излиза от печат.

Sofiapress.com

Снимки: Официална страница Г.Н.Николов