Литературна среща в планинската верига Високите Татри

Съюзът на словашките писатели (ССП) организира от 11 до 15 април в своя Дом на писателите във Високите Татри третото издание на “Татранска литературна пролет”. Този път в  поредната писателска среща взеха участие 23 автори от България, Чехия, Словакия и Сърбия. Съюзът на българските писатели бе представен от неговия председател Боян Ангелов и от Атанас Звездинов – специалист по словашки и чешки език и литература.

Нашите писатели взеха участие в тържественото представяне на Антологията на съвременната чешка и словашка поезия, издадена по случай 100-годишнината на общата държава между чехи и словаци, в Колоквиума по актуални въпроси на сътрудничеството между писателските съюзи за преводи и издателски инициативи, със свой рецитал в специалната вечер за България, в литературни четения в училища и институти.

Председателят Боян Ангелов и словашкият председател Мирослав Биелик подписаха анекс към договора за сътрудничество между СБП и ССП, който предвижда издаването на съвместна Антология на съвременната българска и словашка поезия и други издателски инициативи. На среща с българския посланик в Словакия Н.Пр. Йорданка Чобанова бе разговаряно за необходимата държавна подкрепа за сътрудничеството между двата съюза.