Отново Нобелова награда за литература

Полякиня и австриец са носители на Нобеловата награда за литература

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, след като миналата година призът не беше връчен заради скандал, разтърсил академията и довел до реформирането й.

Олга Токарчук – носител на Нобеловата                 награда за литература за 2018 г.

Отличието за 2018 г. получава полската писателка Олга Токарчук за “писателското въображение, което с енциклопедичната страст показва прекрачването на граници като форма на живот”. Тя е автор на книгите “Правен и други времена”, “Бегуни” и други.

Петер Хандке – носител на Нобеловата                награда за литература за 2019 г.

Лауреатът за 2019 г. е 76-годишният австриец Петер Хандке, отличен за “влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията на човешкия опит”. Той е съсценарист на филма “Криле на желанието” на Вим Вендерс. Токарчук беше отличена “за живописното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот”.

Хандке печели наградата “за въздействащата си работа, която с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит”, се казва в изявлението на академията.

Шведската академия е създадена през 1786 г. от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Алфред Нобел в завещанието си инструктира организацията да избере победителя в наградата. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер.

През 2017 г. Академията бе шокирана от скандала, поради който няколко членове бяха принудени да напуснат. В центъра на скандала беше известна културна фигура в Швеция – Жан-Клод Арно, съпругът на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън. Общо 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз.

Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите в наградата преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015.

Шведската академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. са връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.

БНТ1,

Снимки стоп кадър, Facebook БНТ1