Премиера на новата публицистична книга на проф. Валентин Мутафчиев

Професорът насочва вниманието на читателя към основните проблеми, пред които се изправя съвременното българско общество

Уважаваният български ортодонт проф. Валентин Мутафчиев разглежда наболели за обществото теми като пробойните в здравеопазването, липсата на навременно и обективно правосъдие, задкулисието, корупцията, укриването на данъци, незаконните строежи и куп други нередности у нас в новата си публицистична книга „Граждани с безсмислен вот“. Разгърнатите на страниците на изданието мисли на професора нямат претенциите да са готови решения, а по-скоро да щрихират проблемите, които измъчват независимия български „гражданин с безплатен вот“ (според първата публицистична книга на автора) – проблеми, за които трябва да говорим по-често и по-високо.

Колко негативно влияние оказват върху нацията ни липсата на адекватна стратегия и приемственост при изпълнение на стратегически цели? Защо безконтролното нарастване на болнични легла не бива да бъде подминавано с лека ръка? Каква е връзката между минималната пенсионна възраст, гражданските права и компенсациите?

В търсене на отговорите на тези и редица други наболели въпроси, свързани със съвремието и бъдещето на българина, един от най-изтъкнатите специалисти-ортодонти в България – проф. Валентин Мутафчиев – е написал втората си публицистична книга: „Граждани с безсмислен вот”.

С прецизен анализ, но без да има претенциите, че предлага готови решения, професорът насочва вниманието на читателя към основните проблеми, пред които се изправя съвременното българско общество.

Освен безумията в правосъдната ни система и здравеопазването ни, сред разгледаните от Мутафчиев въпроси са още неграмотността, демографските проблеми, източването на здравната каса, проблемите в БДЖ, популизма на псевдозащитниците на природата, безработицата, пенсиите и заплатите, (не)разбирането на Истанбулската конвенция и др. Изложена е и активната позиция на автора за отварянето на Българската православна църква към хората.

В предговора на „Граждани с безсмислен вот“ проф. Мутафчиев обобщава: „Пиша, защото истината е една, а ние сме много. Защото интересите на управляващи и опозиция се разминават с интересите на мислещите граждани с безплатен вот, пряко или косвено и с интересите на бедните и на богатите, с интересите на имагинерния „народ“, за които се вайкат всички политици.“

За автора 

ПрофВалентин Мутафчиев (1943) е родом от Трявна. Завършва Стоматологичен факултет – София и през 1971 г. започва работа като асистент в Катедрата по ортодонтия във факултета, където от 2007 г. е ръководител. Член и съосновател на Европейската и Световната федерация по ортодонтия, проф. Мутафчиев е и създател и ръководител на първата ортодонтска клиника у нас – „Валор“. Освен с дългогодишната си практика като специалист по ортодонтия и един от пионерите в прилагането на съвременните ортодонтски апарати и подходи в България, проф. Мутафчиев е автор и на 4 учебника, 5 монографии и над 100 публикации по ортодонтия, както и на поетичната книга „Извънбрачна любов“ (2009), публицистичния сборник „Гражданин с безплатен вот“ (2013) и автобиографичната книга „ДИРЯ. Моята ортодонтия“ (2016). Член е на Съюза на българските писатели и е почетен гражданин на Трявна.

Официалната премиера на „Граждани с безсмислен вот” – новата публицистична книга на проф. Валентин Мутафчиев ще се състои на 11 септември (сряда) от 18:00 часа в Театър „Българска армия“, Зала „Миракъл“, ул. „Георги С. Раковски” 98, ет. 5.

За книгата ще говорят авторът, поетът Христо Ганов и проф. Милан Миланов. През септември проф. Мутафчиев ще представи книгата и в родната си Трявна.