Брамс и Менделсон звучат в Борисовата градина в София и в Летния театър на Варна под палката на маестро Найден Тодоров

Концерт за цигулка на Йоханес Брамс и Шотландската симфония на Феликс Менделсон-Бартолди ще звучат в Парк-театър „Борисова градина“ на 29 юли от 20 ч. Софийската филхармония излиза на откритата сцена в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Събитието е част от лятната програма на Филхармонията „Споделете музиката“, която се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития 2021.

 

Два дни преди това, на 27 юли варненската публика ще се наслади на същата програма в летния театър на морската ни столица. Концертът там е в рамките н а Международния фестивал „Варненско лято“.
Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала споделя:
“За мен винаги е удоволствие да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на “Варненско лято” и специален момент за почитателите на музикалното изкуство.”

Цигулковият концерт на Йоханес Брамс има дълга предистория. Тя започва от локалите и кръчмите, в които младият Брамс свири на пиано, подпомагайки финансово обучението си. В едно от тези места го забелязва унгарският цигулар Едуард Ремени, комуто Брамс прави толкова силно впечатление, че му предлага работа като негов акомпанятор. През 1853 Ремени го запознава с друг велик цигулар – Йозеф Йоахим,  който става дългогодишен приятел на композитора и близо 25 години го провокира с идеята да напише концерт за цигулка.Премиерата е на 1 януари 1879 в изпълнението на Йоахим и под диригентството на композитора. Неразбран от публиката тогава, днес това е едно от емблематичните класически произведения.

През 1829 г. Менделсон се отправя на посещение в Англия и Шотландия. През следващата година той започва да пише своята Шотландска симфония, която прекъсва поради други пътувания, защото не можел да възпроизведе мрачния Север под жаркото слънце на Рим. Завършва я едва през 1842 в Берлин. Чрез музиката ѝ Менделсон показва усещането си за шотландската природа и представите си за историческите събития по тези земи. В музиката няма фолклорни цитати, самият композитор заявява „Няма национална музика за мен! В картините, руините и природната среда намирам най-много музика“.

 

Марио Хосен

Цигуларят Марио Хосен е добре познат на българската публика. Живее във Виена, но концертира активно по света, преподава в България и чужбина. Солист е на едни от най-известните оркестри, между които са: Виенският симфоничен оркестър, Виенският камерен оркестър, Академия St. Martin and the Fields, Английски камерен оркестър, Оркестър „Брукнер” – Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и др. Той е почетен професор по цигулка на Нов български университет и гост-професор в Япония със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на високи отличия в Европа и Азия.

Найден Тодоров. Снимка: Руди Бежев

 

 

 

 

 

Диригентският дебют на маестро Найден Тодоров е на 16 години в Пловдивското музикално училище „Добрин Петков” със създадения от него Младежки оркестър „Пловдив”. През 1996 завършва Виенския университет като студент на Урош Лайовиц и Карл Йостерайхер, специализира в Академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан. В Нов български университет завършва магистратура, а в Университета в Лондон прави докторат. От 1998 е поканен за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Следват гастроли в най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. На 26 години става директор на Пловдивската опера и филхармония, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания, дирижира множество продукции, записи за „Данакорд” и над 100 CD за ММО. През 2002 дебютира в Софийската опера, с нея участва на фестивала в Солотурн, осъществява първата копродукция с режисьора Джан Джаноти. В периода 2005 – 2017 е директор на Държавната опера и филхармония в Русе, с която гастролира из цяла Европа, с балета предприема турнета в Италия, Южна Корея и Дубай, а с оркестъра записва редица CD, последният с творби на Панчо Владигеров за Naxos. За работата си в Русе получава няколко „Кристални лири”, „Музикант на годината”, званието „Почетен гражданин на град Русе” и др. Гастролирал е в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Япония, САЩ. Работил е с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но особено е свързан със Софийската филхармония, където дебютира през 2001. От 2004 е неин постоянен, покъсно главен гост диригент, а през 2017 е избран за директор. За изпълнението на Втора симфония на Малер с Филхармонията получава „Кристална лира”, за популяризиране на българската музика „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори, Плакет на Президента на Република България и др. Найден Тодоров и Софийските филхармоници свирят през 2008 в залата на Юнеско в Париж, през 2018 на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, а през 2019 с голям успех в Златната зала на „Музикферайн” във Виена и в зала „Ватрослав Лисински” в Загреб. Постоянни негови партньори са Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Веселина Кацарова, Соня Йончева, Паул Бадура-Скода, Милена Моллова, Светлин Русев, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин и много други световни имена. От 2018 той е водещ на ТВ предаване „На концерт с БНТ 2“. Води курсове по оркестрово дирижиране в България и майсторски класове в Португалия и Испания, бил е член и председател на жури на Международния конкурс „Синият Дунав“. През 2019 Найден Тодоров за втори път е избран за „Музикант на годината”.

Ограничено количество билети за концерта в София са налични на касите на зала „България“ и Парк-театър „Борисова градина“, както и в Ивентим

 

 

 

Билети за концерта във Варна: bit.ly/3x5qXGn