Симфониета Шумен на софийска сцена със завладяваща програма

Панчо Владигеров, Емелина Горчева-Димова, Сергей Рахманинов със солист Георги Черкин

23 юни (петък), 19 ч. – Зала „България“

Симфониета – Шумен с маестра Калина Василева е оркестър, наследил традициите на българското професионално оркестрово изкуство още от 1850 г. и първият български оркестър в страната.

Програмата, която ще се представи на МФ „Софийски музикални седмици“ е изключително разнообразно и внимателно подбрана от енергичната и талантлива дама, ръководител на симфониците от Шумен.  „Миниатюри „Шумен“ от Панчо Владигеров е емблематична творба на патриарха на българската класическа музика, наречена на родния му град Шумен и посветена на сина му Александър. Както повечето творби на композитора и тази е написана първоначално за пиано, а по-късно е преработена от автора за камерен оркестър. Всички пиеси в цикъла имат българска мелодичност, а в четири от тях темите са шуменски народни песни.

Емелина Горчева-Димова

 

„ЗОВ“ – Концерт за маримба и струнен оркестър №2 от Емелина Горчева-Димова със солист и съавтор Мирослав Димов – маримба. Младите автори са уловили българския дух чрез ритми и нюанси, извеждайки фолклора на друго ниво – със звученето на XXI в. без заемки и без препратки.  Световната премиера на творбата се състоя на 24 ноември 2022 г. в Шумен при голям успех. “Финалът на творбата идва с освобождаващото чувство, че всичко е по силите ни и ще го предприемем незабавно, за да направим още сега живота по-добър” – С. Николов.

Мирослав Димов

 

 

 

 

 

 

 

Георги Черкин

 

 

 

 

Концерт за пиано №2 от Сергей Рахманинов –– един от най-красивите концерти из клавирния репертоар. С това изпълнение отбелязваме 150 години от рождението на Сергей Рахманинов. Солист е изявеният пианист и потомствен музикант Георги Черкин, с когото Симфониета Шумен има дългогодишно творческо сътрудничество.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.