Антони Георгиев разкрива „Непознатата Гърция” в 50 фотоса

Фотоизложбата „Непозната Гърция” беше открита тази вечер в „Ринг мол” в София. Тя е дело на българският фотограф Антони Георгиев, който в 50 фотоса ни показва „Непознатата Гърция”. Пред БГНЕС Георгиев разкри, че връзката му с южната ни съседка датира от доста години, тъй като в периода от 2008 до 2011 г. издава списание там, а отделно от това често се потапя в живописните пейзажи, интересните лица на жителите и особеностите на необятна Гърция.

56-годишният автор на експозицията е категоричен, че българите познават много малка част от страната.

„Гърция, колкото много е позната в последните 15-20години, толкова много е и непозната. Обикновено туристическият поток към Гърция е съсредоточен в няколко добре известни места, където всички ходят през лятото на море, а през зимата на шопинг или за удоволствие. Гърция обаче е много повече от това. Топографията й е такава, че трябват няколко живота, за да я обиколиш, особено ако решиш да обиколиш над 3000-те й острова”, казва фотографът и подчертава, че през всичките си обиколки там е успял да обиколи малка част от нея.

Фотографиите му са плод на 10 годишен труд на пресекулки.

На въпрос на БГНЕС дали Гърция крие мистика в себе си, Георгиев е категоричен, че тя е пълна с мистични места.

„Гърция е пълна с мистика. Ако човек се интересува от религия и езотерика, несъмнено най-голямата мистика е Атон, Света гора и всички неща, свързани с древните божества на Олимп. Ако човек се интересува от планини, най-голямата мистика е Южен Епир и северната част на Гърция около Северна Македония и Албания. Ако човек се интересува от морета, най-голямата мистика ще бъдат малките островчета, за които ще ти трябват 3-4 месеца, за да ги обиколи. Ако човек се интересува от храна му трябва половин живот, за да опита всичко в кръчмите на Солун и Атина. Ако човек се интересува от съвременна литература – трябва му половин живот, за да изчете интересните книги”, описва Георгиев тайните на Гърция.

Той отправи и един съвет към любителите на музиката: да потърсят истинските и некомерсиализирани ритми в тъмните и малки мазета, където все още има възрастни хора, които свирят и изпълняват рембетико и жанрове от началото на 20 в., които са свързани с бунт, с въстание, с неподчинение, с марихуана, с неща, които отдавна несъществуват.

Фотографът е убеден, че много скоро отново ще стъпи на гръцка земя, за да продължи да снима красотите й и да разкрива малко известните за нас кътчета на Гърция.

На откриването присъстваха посланикът на Гърция Н. Пр. г-н Григориос Василоконстандакис, с чиято подкрепа се провежда фотоизложбата у нас и посланикът на Израел у нас Н. Пр. Ирит Лилиан.

Василоконстандакис благодари на присъстващите и за добрата работа на българския фотограф.

„Гордея се с артистичния и талантлив фотограф Антони Георгиев. Изложбата описва Гърция много точно. Тя представлява фото колекция, представена през окото на български турист, което е и най-добрата реклама на държавата ни пред чужденците”, заяви посланикът на Гърция у нас.

Фотоизложбата може да бъде посетена в търговския център до следващия вторник.

БГНЕС – София,  България