Градска художествена галерия-Варна

Първа самостоятелна изложба на Георги Кенаров

В своите графични и живописни творби младият варненски автор вижда лицето на града през архитектурата. Изложбата ще бъде открита на 4 март в изложбена зала Ателие „Георги Велчев“ на Градската художествена галерия – Варна.

За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни произведения в жанровете на пейзажа, фигуралната и абстрактната композиция, създадени между 2010 и 2019 г.

Кураторът на изложбата Доротея Павлова представя експозицията така: „Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния творчески период на художника. Те са абстрактни композиции, в които формата е освободена от своята конкретност, от препратки към натурата. Произведенията притежават иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не присъства никакъв образ от феноменалния свят. Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в. и от съвременна Варна) са изпълнени в литографска техника. В тях образът е конструиран посредством прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в съчетание с визуални цитати от фотографски изображения. Класическият графичен образ взима прототип от фотографския художествен опит. Черно-бялото моделиране служи за предаване на архитектурните структури и детайлите, а цветът е използван като конструктивен елемент, натоварен със семантична функция. Той поставя смислови акценти на линията при изграждане на образа. Градът е топос на човешкото битие, обживявано пространство, място на история и култура. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника – мокро в мокро, и без подготвителна рисунка, композицията се изгражда като преливания на колоритна градация на един цвят и графичен елемент, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката намеса са изведени в конструктивни картинни елементи. Изкуството му освен класическата жанрова картина представя артистичен опит върху визуалния и пластичния графичен образ.“

Георги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна. Роден е през 1985 г. във Варна, завършва НУИ „Добри Христов“- Варна, след което през 2008 г. се дипломира специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в три издания на Международното биенале на графиката във Варна. Георги Кенаров е преподавател по графика в НУИ „Добри Христов” – Варна. От 2018 г. е председател на Сдружението на художниците – Варна.

Изложбата на Георги Кенаров ще бъде отворена за посетители от 4 март до 11 април 2020.

За повече информация: куратор на изложбата Доротея Павлова, тел. +359 52 612 363

Изложбена зала Ателие „Георги Велчев“ на Градската художествена галерия – Варна се намира на ул. „Радко Димитриев“ 8. Работно време: вторник – събота от 10 до 17 ч.