Хармонията и духа на Искрен Илиев

На 5 юли от 19 часа, галерия “Валер” представя изложба – живопис на Искрен Илиев – ISI.”Хармония и дух” – това е темата, върху която се е съсредоточил художникът.

Искрен Илиев търси хармонията във всяко нещо, както в картините си така и в живота си, смята че от както съществува света всяко едно живо същество зависи и се влияе от заобикалящата го среда и обратно, като това взаимодействие се превръща в един хармоничен танц – животът е един танц в който всичко е в движение, променя се и не стои никога на едно място. Винаги когато има хармония, нещата са градивни, позитивни и създаващи. Ако успееш да намериш хармония между духът и тялото си, несъмнено би намерил и хармония със заобикалящият те свят, Илиев се опитва да живее според тази своя “ градивна” философия и точно това търси и в рисуването си.

Не съм човек на написаната дума” признава Илиев. Затова и няма да откриете в заглавията на неговите картини сложни описания, какво е искал да каже художникът; неговите творби са подписани просто “без име”. Точно заради това, че винаги е търсил и зрителя ефекта на съпреживяване не иска да вкарва “очите на другите” в рамка наложена от името на една картина. Защо на една творба да пише “Любов”, “Надежда”или “ Вяра”, когато никога не се знае, какво ще изпита човекът застанал пред нея, пита се Илиев. Много държи всеки да се пробва да открие себе си в неговата картина, да намери нещо, което да го докосне и развълнува по някакъв начин, да допринесе за неговата вътрешна хармония и комфорт като го накара мислено да експериментира. Самият художник обмисля, развива и експериментира с цветове, техники и форми през целият си творчески път до сега, търси тази среда от багри, в която да се чувства в свои води. За него цветовете са отражение на това,което той чувства докато рисува, а завършените му творби оставя да говорят с езика на цветовете, да танцуват своят собствен танц в хармония с духа на нашето време.