Артистично четене и среща със Серж ПЕ и Киара Мюлас


Френски Институт в България Ви кани:

26 март от 18 до 20 часа

19 часа: Артистично четене и среща със Серж Пе и Киара Мюлас

Серж ПЕ е френски поет. Неговите произведения са силна и оригинална артикулация между писането и ораторството. От 70-те години той създава „поезия на действията“, където ритмичното изобретение минава през ресурсите на тялото и отваря поемата към други форми на изкуството, на кръстопътя на изпълнението, на инсталационното изкуство и звуковата поезия. Той също така гравира много от своите стихотворения върху пръчки, като по този начин свързва писането с движението на марша, за да направи от поетичното мислене акт. Награден е с Националната награда за поезия и наградата Аполинер през 2017 г. Много поети и интелектуалци му отдават почит.

Киара Мюлас е възпитаник на Академията за изящни изкуства в Болоня, е един от най-представителните артисти на изкуството-действие на 21-ви век. Във връзка със събитията и трагедиите на нашите общества тя създава отделни форми на изкуство, които са в сферата на артистичните представяния. Със Серж ПЕ, тя реализира четения-действия.

Предшествано от: 18:00 ч.: Театрално представяне на учениците от гимназия “Виктор Юго”

Художествената работа на учениците от гимназията Виктор Юго бе осъществена с подкрепата на техните учители, г-н Стефан ЖАН, г-н Жереми БЮЛДО, както и на артиста Мила БАЛЕВА.

СЕЗОНИ (Стефан Жан)

Учениците от 11 и 12 клас ще представят видеа с артистично четене на поеми.

Луната е пълна с червени слонове (Жереми БЮЛДО и Мила БАЛЕВА)

Учениците от 10 клас ще представят театрално откъси от текстове.