Хубен Черкелов – 120-те лица на парите

На 21 февруари 2018г. се състоя откриването на проекта на Любен Черкелов – “120 лица”, в Националния археологически институт с музей при БАН.

Творецът, завърнал се от Америка, представи портрети на 120 исторически личности, чиито лица някога са изобразявани на банкноти. Преди да гостува в НАИМ при БАН, проектът е реализиран за пръв път в Лонг Айлънд Сити, Ню Йорк, САЩ. В тази изложба, както и в “Имане”, Черкелов вплита в платната си изкуството, парите и модерния си поглед към тези теми. Освен с необикновена тематика, проектът ни провокира и чрез подредбата на платната – своеобразен ребус-загадка.

“Исках да покажа, че ние сме част от целия световен контекст, така, както и тук, в този музей, има запазени артефакти от всякакви цивилизации, които са били по българските земи”, коментира авторът за посланието на проекта. Въпреки че преобладават световни лидери и образи от чужди култури, Черкелов изтъква, че е включил български художници, композитори и политици, именно за да подчертае, че родната му страна е част не само от европейската общност, но от глобалния цивилизационен процес.

“В музея могат да се видят много икони с обков – златен или сребърен, от тях ми дойде идеята да използвам фолио”, разказва художникът и допълва, че това има връзка с православната традиция на живописта. За необичайните материали той допълва: “техниката е другия обединяващ фактор в изложбите, тя е акрилни бои и фолио върху платно”. 

Относно възможността да се завърне в България, Хубен Черкелов споделя: “Тук нямам ателие и целият ми процес е в САЩ, а и нямам галерия, с която да работя и трябва да се самоизложа, за което и идвам и ще продължавам да идвам за следващи изложби”. Със съжаление добавя, че въпреки богатите хора, изкуството не е с приоритет и няма достатъчно голям пазар.

След откриването, провокативният творец раздаде автографи върху авторски картички с лица от изложбата. Реализацията на уникалната по рода си инсталация ще остане в Археологическия музей до 31. март 2018г. , а след това неин домакин ще е Самоков.