На кого е посветена изложбата на Иван Димов?

На 10 май се откри изложбата на проф. Иван Димов в Галерия „Академия“. На вниманието на публиката бе прецизно подбрана колекция от малко познати или непоказвани картини, които дават добра представа за последните тенденции и насоки в живописното творчество на автора.

Изложбата, на която се любувахме зрителите, е посветена на починалата му съпруга Цветана. Но и на живота. Защото живот кипи от  всяко платно на проф. Димов. Наситени  и ярки цветове, размиващи се образи, напомнящи спомени. 

Всъщност сами по себе си творбите отразяват спомени за хора, събития, пейзажи и предмети. Обаче пречупени през творческото съзнание на талантливия и доказал се с годините проф. Иван Димов. Изложбата откри писателят Владимир Зарев: ,,Светът на Иван Димов е оригинален и изтръгнат от унеса на ежедневието. Той е навсякъде около нас, но сякаш  ние можем да го видим само в неговите прекрасни картини”,  заяви писателят.

Според Владимир Зарев ,,картините му приличат на словесни метафори”. Умението на художника да превръща всеки спомен, всяко видение в памет правят от него един поет, който рисува поезията с четка. ,,Така конкретният спомен за нещо видяно се превръща в метафора на целия живот”, продължи писателят.

А ние спокойно може да се доверим на това твърдение, защото Животът е пъстър, наситен с емоции и спомени за хората, природата и предметите. Някои са тъмни, неясни и навяващи меланхолия, както в картината Дъждовната градина.  Други са богати на цветове и радост като  Песента на щуреца.
Картините в изложбата на проф. Димов олицетворяват  Живота!  В цялото му разнообразие!

 

Професорът благодари на всички гости за присъствието им и остроумно заяви: ,,Ако ви хареса, гледайте! Ако не ви хареса, пак гледайте и критикувайте!”  И в тези кратки, но съдържателни думи си проличава жизнената духовитост и житейски опит на утвърдения български художник Иван Димов.

Силно впечатление направиха поредицата портрети на писателите  Иван Андонов, Георги Мишев, Деян Енев, Владимир Зарев, Румен Стоянов, Павел Веснаков, Диана Димих, Георги Господинов, Ники Комедвенска и др. Както и портретът на актрисата, позната ни от екрана, Йоана Буковска. В останалите творби ярко проличава сантимент и особена чувствителност към родните ямболски пейзажи. Както и приказните мотиви, характерни за творчеството на  проф. Димов.

Автор: Мариела Петкова

One Comment on “На кого е посветена изложбата на Иван Димов?”

Comments are closed.