“Завръщане” събира творчеството на Станислав Памукчиев

Вторник вечер,  галерия Академия на Националната художествена академия(НХА)  представи книга – каталог на проф. Станислав Памукчиев и прожекция на документален филм за него „Завръщане“.

Поводът е  65-та годишнина на един от най-интересните художници на съвременното българско изкуство. Събитието откри проф. д-р Петер Цанев- доказан теоретик, преподавател по теория и психология на изкуството. Според него текстовете в тази книга – каталог показват екзалтация дори на места, където я няма. ,,Това е, защото те влизат взаимодействие с  творчеството на Станислав Памукчиев, а то не може да остави никого безпристрастен”, разказа проф. Цанев.   

Книгата – каталог представя най – значимите проекти на Станислав Памукчиев, реализирани през последните 15 години и селекция на произведения от 80-те и 90-те г, показани на ретроспективната изложба на автора в Национална художествена галерия – Двореца, 2016г. Книгата съдържа текстове на  редица изтъкнати изкуствоведи и теоретици на изкуството като акад. Светлин Русев, проф. Николай Майсторов, проф. д-р Петер Цанев и др.

Документалният филм „Завръщане“ е продукция на БНТ и представлява  киноразказ за артистичните търсения  на автора, за формирането и доказването на неговата художествена истина. За практиката му да работи с материали като пепел, пръст, слама, с които става разпознаваем художник. За трансформацията на енергиите и изпълването на пространствата. Според самия художник хубавото на филма е, че го показва в такава светлина, в каквато никога не бихме го видели.  А именно там-в ателието, изцапан с пръски боя и създаващ своите произведения.

Проф. Памукчиев разказа за свои любопитни случки в живота си и като човек и като творец. Направи го с голяма доза самоирония, каквато притежава само един интелигент. Сподели своите разсъждения относно енергията и как тя не се губи. За трудностите, които изпитва да дефинира сам своето изкуство. За връщанията си към себе си. За вътрешната борба между балканджията и градския човек, чието единство е самият автор.

,,Високо изкуство е това, което те кара да се върнеш и  да го погледнеш отново” , заяви Станислав Памукчиев по повод творческите търсения на всеки артист. ,,Ако на някого му е станало ясно от първия път, значи нещо не е както трябва”, продължи той.

Автор: Мариела Петкова

Comments are closed.