Богатият фолклор на Родопите вдъхнови млади европейски дизайнери

Илка Ахиу, Йордан Михалев и Хосе Мари са тримата финалисти в конкурса

През април 2024-та ще видим колекциите, посветени на българската народна носия

 

На 26 октомври се проведе първият етап на проекта за изкуства Echo Academies на фондация “Open Space”, който има за цел да насърчава млади и изгряващи европейски таланти. Участие в конкурса, който се проведе в Художествената галерия в гр. Смолян, взеха десет млади дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания.

Проф. д.н. Любомир Стойков – председател на журито на международния конкурс на Echo Academies за млади дизайнери.

Преди броени дни професионалното жури в състав: проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия, Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, Албена Свещарова – моден дизайнер, Симеона Савова – Коруева – художник и Галина Ганова – специалист по художествен текстил, селектираха само три модни колекции, които ще бъдат финансирани за производство. Дизайнерите, избрани от журито са: Илка Ахиу (Косово), Йордан Михалев (България) и Хосе Мари (Нидерландия), като се съобразиха с критерии като иновативно и интересно предаване на темата, експериментални елементи и потенциал на колекцията да бъде реализирана и носена.

Илка Ахиу (Косово) представи колекция, която се характеризира с виталност, цветност и жизнерадостност. По много приятен начин включва традиционното каре от родопска носия и пластенето като техника, която оживява и придава игрив характер на дрехите. В нейната работа преобладава колорита и етно излъчването.

 

 

 

 

Проект на Йордан Михалев (България).

Йордан Михалев (България) презентира изискана мода, предлагаща добра спойка между традициите и новото време. Детайлите, заимствани от родопска носия присъстват в облеклото, но с модерен прочит, не натрапващи се, а придаващи изисканост. Колекцията показа облекла, които се продават и биха се носили.

 

 

Проект на Хосе Мари Ста Иглесиас (Нидерландия).
Фото: Личен архив на “Open Space”

Хосе Мари Ста Иглесиас (Нидерландия), напомни с колекцията си, че големите дизайнери умеят да разчитат кодовете и майсторски да ги пренесат в новото време. Смело и интересно решение в неговата работа е новият живот, който дава на декорацията с гайтани. Творецът показа заиграване с формата на носията и експериментация с геометрията

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”, сподели следното за финала на първия етап на конкурса Echo Academies:  „Намирам изборът на журито за много прецизен и внимателен. И трите колекции успешно интегрират традиционни фолклорни елементи в своите творби, придавайки им свежест и съвременност. Тези дизайнери имат потенциал да обогатят съвременната мода чрез новаторски и интересни идеи. Изборът им е олицетворение на модната креативност и потенциал за иновации в бъдеще. Пожелавам им успех в следващия етап на проекта, в който ще получат финансиране за производството на колекциите си. В края на месец април 2024 очакваме да видим техните резултати.“.

 

„Три са причините, за да бъда удовлетворен от крайните резултати на конкурса за млади дизайнери, организиран от фондацията “Open Space”. Първо, всички участници демонстрираха стремеж да опознаят, анализират и интерпретират родопския фолклор и родопската носия в своите проекти. Второ, повечето от тях предложиха оригинални концепции успоредно с обилното използване на ръчния труд и спазване на устойчивите и етични критерии за създаване на облекла. Трето, пролича интерактивната мотивация на кандидатите творчески да хвърлят мост от традицията към съвременността, от една страна, и от друга – да адаптират модерния стил към непреходните ценности на българската народна култура. Редом с тримата финалисти, поздравявам също и отлично представилите се Емма Милицевиц (Холандия) и Ерика Жанави (Литва) за техния професионален дизайн и високо качество на проектите. Специални адмирации за фондация “Open Space” за чудесната идея и перфектната организация на конкурса“, изтъкна председателят на журито проф. д.н. Любомир Стойков.

 

Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България
Фото: © Ясен Савов

Мария Георгиева-Савова – главен редактор на сп. Elle – България, сподели: „Като главен редактор на българското издание на сп. Elle за мен беше чест да участвам в журито на конкурс за млади творци от няколко европейски държави, които умело са съчетали съвременната световна мода и характерните елементи на родопската народна носия. Адмирации за Илка Ахиу от Косово, в чиито модели видях колорита на Родопите, за Йордан Михалев от България, който показа на журито професионален и креативен подход по темата, както и за Хосе Мари Ста Иглесиас от Нидерландия, в чиито скици се усеща елегантността на родопската жена през призмата на модерния прочит. Изключително много ме зарадва фактът, че повечето участници в конкурса бяха заложили на устойчивите практики в концепцията на заданието!“.

През април 2024 година, победителите ще представят своите готови колекции пред публика. Участниците трябва да се съобразят с изработването на тоалетите с нужното качество и стратегия за представяне, както и да успеят да достигнат до публиката. На база на тези два показателя, и трите колекции ще бъдат отличени и наградени с парични награди. В следващите месеци с тях ще работят професионалисти от CUMEDIA (Белгия), Echo Academy Smolyan и микро организация от техните държави, които те сами си избират. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Национален фонд „Култура“.