„Ваймар Експрес“ в разпространение от 27 октомври

„Ваймар Експрес“, ярък и значим дебют в документалното кино на Милена Фучеджиева, тръгва в разпространение по кината от 27 октомври. Задълбочен, полемичен и богато документиран, филмът проблематизира моралната отговорност на влиятелните хора на изкуството във времена на изпитания и неслучайно получи широк отзвук в рамките на Синелибри. Известна като писател, сценарист и драматург, Милена Фучеджиева винаги е защитавала определена гражданска и етична позиция – още една причина „Ваймар Експрес“ да се радва на силен обществен резонанс!

Ваймар Експрес (България 2023), 75 мин., документален, сценарий и режисура: Милена Фучеджиева, музика: Асен Аврамов, оператор: Емил Топузов

Милена Фучеджиева

Анотация:

Когато литературната слава отменя хуманността, едно пътуване се превръща в път към Ада.

„Ваймар Експрес“ е потресаващо изследване на пропагандата за нацистка културна хегемония в Европа от страна на Йозеф Гьобелс. За целите на тази перфидна  пропаганда през 1941 г. във Ваймар, града на Гьоте, са поканени писатели от 17 страни. Сред творците, които прегръщат нацистката „кауза“, са норвежкият писател Кнут Хамсун, френският писател Робер Бразийяк и българската писателка Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка и единствената жена, която участва в едномесечното пътуване в Германия и Австрия, за да стане съучредител на Европейския писателски съюз, предназначен да популяризира „достиженията” на новата власт в областта на културата. Филмът поставя на фокус отговорността на хората на изкуството, в частност хората на писаното слово, за техните действия и внушения във времена на сериозни политически сътресения. Защото талантът е титла на отговорност. И защото думите имат значение.

 

Преди 5 години, търсейки информация за Фани Попова-Мутафова на английски в интернет, попаднах на тази книга от историка Бенджамин Мартин, Новият нацистко-фашистки ред за европейската култура, издадена от Харвард прес. Веднага си я поръчах. Книгата е изключително изследване на нацистката пропаганда и европейските й амбиции. Разбрах за съществуването на Европейския писателски съюз, на който Фани Мутафова се оказа съучредител. Така се зароди моето желание да правя кино”. Киното само по себе си за мен не е цел. Целта ми с Ваймар Експрес” беше да предложа на зрителите достъп до важни, същевременно непознати за мнозина у нас, исторически факти и събития,  в които България има сериозно участие. – Милена Фучеджиева

Във филма участват: Алвхилд Двергсдал, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Александър Кьосев, Капка Кънева, Туре Рем, Жизел Сапиро, Лейф Хамсун и др.

 

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=UZtAoRT5wbA

От 27 октомври 2023 г. „Ваймар Експрес“ ще бъде част от програмата на киносалоните в цялата страна.

Филмът се разпространява от „Синелибри“ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.