Връчиха наградите за поезия в Националния конкурс “В полите на Витоша” – 2023

На 28 юни 2023 година в Софийска градска художествена галерия бяха наградени победителите от Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“, организиран от Столична община. Първа награда взе Диляна Христова за нейното стихотворение „Тишина“.

 

Кирил Вълчев връчва наградата на Диляна Христова

Водеща на събитието бе Кристина Белчева, като ѝ партнира актьорът Николай Априлов. На гостите беше раздаден алманах, включващ творбите участвали в конкурса за 2023 г.

Николай Априлов и Кристина Белчева

Събитието стартира с изпълнение на певицата Мартина Иванова. Бе представено и журито на конкурса – Димитър Христов, Атанас Капралов, Петя Йотова.

Мартина Иванова

Отличия получиха Петрана Петрова за стихотворението си „Събуди се, сърце!“, Емилия Новакова за „Неизбежна“ и Ясен Василев за „Полюси олово“.

 

 

Дойде ред и на наградите. Трета награда взе Станислав Пенев.

Боян Ангелов наградава Николай Искренов

Втори бе Николай Искренов, който пожела сам да рецитира стихотворението си „Лисец“. За да му връчи наградата, на сцената бе поканен председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той оцени високо журито, като сподели, че те са и членове на СБП. Благодари на Столична община и на водещата Кристина Белчева, за това че тази година „конкурсът е много стойностен“ и „показва нивото, стойността на българската литература“. За раздадения в началото сборник, Боян Ангелов каза следното: „Наистина той може да се нарече един алманах на българската поезия за 2023 година“. Водещата добави: „Може да се каже, че това беше най-високата оценка за журито.“

 

 

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Диляна Христова взе първа награда. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев излезе на сцената, за да ѝ връчи отличието. Той започна речта си с древна латинска сентенция „Ego in Arcadia fui“ (И аз съм бил в Аркадия), която в идилическата поезия била земята на мира и на щастието. Разказа, че работи в медиите, където се показва страната на войната и нещастието, докато в БТА се опитвали да представят и другото лице. Това на мира и щастието. Продължи така: „Страната на мира и щастието и страните на войните и нещастията в медиите много пъти се срещат точно на поетичния терен. Както в това стихотворение г-жа Диляна Христова е срещнала тишината с крясъците“. Кирил Вълчев допълни, че „само поезията може да изразява толкова добре търсенията на човека да разбира смисъла на злободневието“. Пожела на участниците „да не забравят, че дарбата е само началото на поезията. Че дарбата трябва непрекъснато да се развива, да се обработва“. Освен грамотата, победителката в конкурса получи малка пластика, дело на скулптора Светлин Ботьов и монета, изработена за 125 годишнината на БТА.

Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей

 

Текст и снимки: Радослав Бонев