Галерия “Арте” откри изложба на Димитър Казаков-Нерон

Галерия Арте

представя

ДИМИТЪР КАЗАКОВ – НЕРОН

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО /1933-1992/

28.09.-10.10.2023

„Рисунката – кройка на света“

 Димитър Казаков-Нерон

С настоящата изложба галерия „Арте“ ознаменува 90-годишнината от рождението на една от най-легендарните личности в българското изкуство – Димитър Казаков-Нерон. Независимо от това, че неговото творчество придоби широка популярност и като че ли почти изчерпателна известност през годините, все още са възможни открития и до известна степен някои изненади.

Експозицията съдържа рисунки и пет произведения от т.н. от самия автор „Неронографика“ (всичко 35 творби), които демонстрират по-малко познати или съвсем неизвестни аспекти от яркото му дарование и прибавят нови щрихи и нюанси към труднообозримото му целокупно дело. Значителна част от показаното е от 60-те г. на миналото столетие.

Макар и камерна по характер, експозицията разкрива пред зрителите важни страни от формирането и от развитието на образното мислене на Нерон. Виждаме взаимодействията на различни по тип пластическите знаци (изящни линии, фини щрихи, деликатни цветни петна), свидетелстващи за едно разкъсвано от различни вътрешни, често противоречиви импулси и трескаво търсещо художническо съзнание. То се материализира в по-опростени и в по-сложни форми, във впечатляващо богатство от разнообразни композиционни и пространствени съотношения. Някои от опусите имат ескизен или по-импровизационен характер, други представляват напълно завършени художествени произведения, придобили необходимата органика и цялостност.

Проф. д. изк. Чавдар Попов

На 22 юни се навършиха 90 години от рождението на Димитър Казаков и това стана повод за настоящата камерна експозиция в Галерия Арте. Твърде необятен и богат е светът на Казаков, затова ние решихме да се съсредоточим върху кратък и не толкова популярен отрязък от творческия му път. Връщаме зрителите назад към 60-те години на миналия век, когато Нерон е съвсем млад, изучава „Графика“ в ХА и владее рисунката смело и нежно – от теми за майчинството, семейството, жената и мира до автопортрети, буйни животни и еротични сцени. Изложбата съдържа рисунки, акварели и графики от частни колекции – така позната поредица на Галерия Арте „От колекции за колекционери“. Разказваме за ранното творчеството на Казаков, когато авторът формира собствена физиономия и стил. За него рисунката е „красотата на белотата, като кройка на света, като особено мнение, наречено лично усещане…. Хубавата рисунка е нежна песен, изящна и фина поетика на чувствата, тя не е симфония, но това не й пречи да ни въвежда във величествени състояния, в желанието да опознаем и обхванем света.“ /личен архив на художника, публикуван от Г. Шапкаров – „Знаци на моето аз“, 2008/