Главният актьор от най-награждавания БГ филм “Немилосърдната красавица” – влюбен в страната ни

Винсент Моли:  Харесва ми в България, оставам тук!


Френският актьор Винсент Моли, изиграл главната роля в най-награждавания ни филм “Немилосърдната красавица”, избра да живее в България, сензационно обяви той в кино рубриката на “100% будни” по БНТ. Водещият Павел Владимиров разговаря с режисьора Николай Богомилов, открил Винсент за киното. Актьорът, който вече говори български, е и съсценарист на филма.
“България, освен мистична природа и много топли духовни хора, има и талантливи творци, тук е перспективно място за киното. Харесаха ми планините тук – Рила и Витоша, това са изключителни места. Ковачевица, където снимахме, е напълно запазено средновековно място”, каза пред камерите младият французин.
Заедно с Николай Богомилов подготвят втори съвместен проект – да покажат отново чрез общото културно пространство на Европа и България, като част от тази история и култура.
Режисьорът дълго време подготвя идеята да разкаже красиво историята на Диего Веласкес, така както сега разказа на света за ренесансовата роля на Франсоа Вийон не само във Франция, но и в Европа.
“Ще остана тук може би завинаги”, казва пред камерите с усмивка Винсент.
 Филмът „Немилосърдната красавица”, който вече има над 80 награди само за 5 месеца, върна триумфално българското кино на световната сцена.
Българските зрители също ще могат да се потопят в магията на високо оценената в цял свят продукция – тя излиза на голям екран днес, 8 декември.
  Независима продукция е създадена през 2023 г., а за сценичните локации са избрани най-красивите и магични кътчета на България. Така филмът се превръща и в една приказна реклама на страната ни в цял свят, като показва природните и исторически богатства на България.
Сценаристи са Николай Богомилов (Тимотео) и Винсент Моли, режисьор е Николай Богомилов, оператор Емил Топузов. Зад кадър са още Стоил Вътев – втори оператор, монтаж и CGI, Боряна Минчева – главен художник, Джанина Байкушева – художник по костюмите, Георги Скерлев – изпълнителен продуцент, Иван Коцев (Джовани) – първи асистент на режисьора и др.
Ролите са поверени на Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу, Марина Стойчева-Франсоа, Калин Вацев, Снежана Тачкова, Алина Георгиева, Ирина Василевска, Марио Тодоров и др.
Филмът е продукция на Ергана филмс продакшън – Ангел Ставрев, Марика Тошева и Николай Богомилов.
“Немилосърдната красавица” преплита историческия сюжет с магията на притчите и приказни светове, въвлича зрителите в едно одухотворяващо визуално послание, което дълго след финалните надписи остава в съзнанието на всеки.
Името на филма е вдъхновено от поемата на френския средновековен поет Ален Шартие, а любовната нишка е авторска интерпретация на легендата за отношенията между него и кралица Маргарет Стюарт.
Епохата на Средновековието във Франция е в основата на сюжета, а магията на любовната история и философските теми за живота и смъртта, за вярата и порока, за ересите и милосърдието, провокират зрителите да намерят себе си в този сюжет.
Изненада за зрителите е и събирателният образ на главния герой – той показва истинската история на Франсоа Вийон, един от най-противоречивите персонажи на XV–ти век, а също средновековния поет Ален Шартие и религиозния проповедник Джироламо Савонарола.

 
Линк към трейлъра на филма :