Заключителен симфоничен концерт – диригентски курс 19.02.24

Симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Брунер – 19 февруари, понеделник, от 19 часа в зала Филхармония.

След чудесната януарска седмица, от която участниците в курса, оркестърът и публиката останаха изключително доволни, ще представим една интересна програма и през този месец!

Три виртуозни и обичани увертюри – “Леонора” №3 на Бетовен, “Оберон” на Вебер и “Прилепът” на Щраус, както и прекрасната Трета симфония на Брамс за която казват, че няма нито излишен тон, ще завладеят ценителите на класическото изкуство!

Програмата е същевременно музикално предизвикателство и удоволствие за слушане!

Този път пред русенската публика ще се представят студентите по дирижиране:

Джулия Шварц (САЩ),

Бенямин Цвик (Швейцария),

Роже Видмер (Швейцария),

Руди Херман (Швейцария),

Олександр Чугай (Украйна/Швейцария),

Петер Гроб (Швейцария) и

Илона Вулгари (Гърция/Украйна).

 

С радост очаквам репетициите с оркестъра на Русенската опера!”

 

Това разказа проф. Иван Василевски за предстоящия концерт с негови и на проф. Кристоф Бруннер студенти по дирижиране!

 

Той ще се състои в  зала Филхармония на 19 февруари, понеделник, от 19 часа!

 

„Много се радвам да се върна отново в Русе и вашата прекрасна страна България, както и да работя с този чудесен оркестър!

Вече имах това удоволствие през миналата година. Вашият красив град и българското гостоприемство ме впечатлиха толкова много, че планирам концертно турне в Русе този юли с швейцарски оркестър, който ръководя…

На 19 февруари ще имам удоволствието да дирижирам Третата симфония на Йоханес Брамс, която е една от любимите ми творби от световната музикална съкровищница!

За мен е голямо предизвикателство да репетирам и изпълня това ключово произведение в творчеството на немския композитор с вашия оркестър!

Ще очаквам с нетърпение и срещата си с топлата русенска публика!” –

тези чувства и мисли беше мил да изкаже Бенямин Цвиг от Швейцария, малко преди да участва в Заключителния симфоничен концерт на диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе.

 

“Казвам се Олександр Чугай и съм родом от Украйна, но живея в Швейцария.

Участник съм в майсторския курс по дирижиране на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски в Русе.

 

За първи път съм във вашия аристократичен град, но познавам добре гостоприемството на България.

Наистина очаквам с нетърпение да се включа в този магистърски курс! Програмата за концерта ни съдържа някои от най-ярките шедьоври на класическата музика, така че предварителната ми подготовка беше изпълнена с много страст!

Ентусиазиран съм и предчувствам, че идващите дни ще работя с един фантастичен оркестър, този на Русенската опера,  Маестро Василевски и моите колеги!

До скоро!” –

 

думи на Олександр Чугай, който е един от новите участници в майсторския диригентски курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

 

“ За първи път си сътруднича с прекрасния оркестър на Държавна опера – Русе!

Изключително съм развълнуван от перспективата да работя върху такива велики пиеси като възхитителната „Die Fledermaus Overture“ на Щраус, величествената „Oberon Overture“ на Вебер, вълнуващата „Leonore Overture“ на Бетовен, както и прекрасната Трета симфония на Брамс!

 

Не съм бил досега в България и ми е интересно да опозная вашия град със всичките му прелести, за които съм чувал от моите колеги, вече участвали в диригентския курс минали години.

 

Работата с проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер винаги е била изпълнена с дълбочина и усвояване на ключови умения за диригентската професия!

Вярвам, че ще донесем радост на ценителите на класическото изкуство във вашия град и те ще дойдат, за да чуят тази прекрасна програма в зала Филхармония!” –

 

това беше любезен да сподели Руди Херман от Швейцария, участник във второто за тази година издание на диригентския курс на проф. Иван Василевски и проф. Кристоф Бруннер.

 

“ Казвам се Илона Вулгари и като диригент вече съм имала удоволствието да участвам в курс с невероятния оркестър на Оперния театър в Русе!

Беше удоволствие да изпълняваме заедно тази прекрасна музика заредена с много страст и положителни емоции!

Изказвам огромни благодарности за гостоприемството и цялостната подкрепа на Държавна опера – Русе!

Вярвам, че взискателната публика на този красив град отново ще остане заредена с много експресивност и наслада от нашия Симфоничен концерт на 19 февруари!

Щастлива съм да бъда част от този зареждащ музикален проект!”

 

Това сподели Илона Вулгари от Гърция, която ще  ръководи оркестъра на Русенската опера заедно със своите колеги от диригентския курс на проф. Кристоф Бруннер и проф. Иван Василевски.

 

На 19 февруари, понеделник, от 19 часа в зала Филхармония предстои истински музикален празник с шедьоври от световната съкровищница на класическото изкуство!

 

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com