Излезе любопитното четиво „Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец“

 

На 26 април двама изкусни разказвачи – един изявен палеоантрополог и един уважаван писател и публицист – ще ни докажат, че следите от праисторията и човешката еволюция са навсякъде около нас.

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец(преводач: Десислава Антова, 224 стр., цена: 18 лв., художник: Стефан Касъров) е ерудирано, забавно и просветляващо пътуване в миналото. Хомо сапиенсът Хуан Луис Арсуага и неандерталецът Хуан Хосе Миляс сътворяват научнопопулярен бестселър, напомнящ сократически диалог – проникновен и образователен, същевременно духовит и достъпен, зареден с ярък хумор, находчиви прозрения и културни препратки. Знаете ли, че шимпанзетата и слоновете се стъписват при гледката на смърт? В колонията от шимпанзета има политика, има съюзи, има борба за власт, която би била немислима в един мравуняк например. От пещерните рисунки и музея „Прадо“ през детските площадки, магазините за играчки и изложбите на домашни питомци до разходването на ресурсите и различията в храненето в отделните части на света…  Съвремие и дълбока древност се преплитат в това интригуващо посещение при предците, съчетало по виртуозен начин научните открития и едно от най-великите човешки изобретения – разказваческото изкуство.

Хуан Луис Арсуага (р. 1954 г.) е сред най-известните съвременни палеоантрополози. Професор по палеонтология в университета „Комплутенсе“ в Мадрид, научен директор на Музея на човешката еволюция в Бургос, член на американската Национална академия на науките, почетен професор по антропология в Университетския колеж в Лондон. Изтъкнат популяризатор на науката, автор на бестселъри, издадени в редица страни по света.

Хуан Хосе Миляс (р. 1946 г.) е изявен испански писател и журналист. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика и удостоено с множество престижни отличия, между които Националната награда за литература, „Надал“, „Планета“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *