Коледно-новогодишната програма на Старозагорската опера

 

В навечерието на коледните и новогодишните празници Държавна опера-Стара Загора е подготвила за старозагорци и гостите на красивия „град на липите”  богата празнична програма.

Антоанета Добрева-Нети в ролята на Елена

Две любими за публиката оперетни заглавия блестят в декемврийския афиш на Държавна опера-Стара Загора. Операта-буфа на Жак Офенбах „Хубавата Елена” ще бъде представена на 15 декември от 19.00 часа. В главните роли зрителите ще видят Антоанета Добрева-Нети като Елена, Парис е Николай Моцов, Милко Михайлов – в ролята на Менелай, Георги Динев – в ролята на Калхас, Александър Крунев – Ахил и др., в ролите на Аякс 1 и Аякс 2 са актьорите от Държавен куклен театър-Стара Загора Цвети Пеняшки и Янчо Иванов. Диригент Владимир Бошнаков, режисьор Славчо Николов.

Деси Стефанова в ролята на графиня Марица

На 29 декември от 19.00 часа „Графиня Марица” от Имре Калман ще посрещне своите възторжени почитатели в залата на Операта. В ролята на Графиня Марица ще се изяви Деси Стефанова, Борис Тасков ще бъде граф Тасило, Иван Кабамитов /Княз Популеску/, а като очарователната двойка на граф Жупан и Лиза ще се превъплътят Стоян Буюклиев и Инна Андреева. Участват още Анастасия Алтухова /Маня/, Тереза Бракалова /графиня Божена/ и др., оркестър, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет  на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Виктор Крумов, режисьор Николай Априлов.

Дядо Коледа в Операта

Специално внимание в програмата е отделено за най-малките зрители, които ще посрещнат Дядо Коледа в Операта. Любимият белобрад старец идва, за да зарадва децата с подаръци. Тази година малчуганите могат да го очакват на сцената на Старозагорската опера след спектаклите на балета за деца „Фантастичното магазинче”, който ще бъде представен на 18 декември от 12.00 часа, а на 19 и 20 декември от 11.00 часа. „До Ре Ми в пелени” опера за бебоци от 0 до 3 години ще изпълни с усмивки, песни и игри фоайето на Операта на 29 декември от 11.00 часа.
На 19 декември, от 18.00 часа във фоайето на Старозагорската опера предстои романтична среща с Елена Мури, на която ще бъде представена и нейната най-нова книга „Само по теб“ и новия албум размисли и картини „В Любов“. Събитието ще бъде съпроводено с елегантна концертна програма, която включва четири песни на Джакомо Пучини в изпълнение на сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова. Водещ Мила Маринова.


Васил Петров

Емблемата на вокалния джаз в България Васил Петров и сопраното Русалина Мочукова – солистка на Държавна Опера-Стара Загора ще представят на 23 декември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера празничния концерт JAZZ CHRISTMAS SYMPHONY в навечерието на Рождество Христово с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

Русалина Мочукова 

Специален гост в програмата е един от най-добрите джаз пианисти и аранжори – Ангел Заберски младши. Концертът е под палката на Маестро Владимир Бошнаков. Коледните класики, които ще прозвучат в концерта са аранжирани в суинг и джаз, валс и празнични химни от Ангел Заберски, Владимир Бошнаков, Виктор Крумов.

Петър Салчев – вокал, кап. Цветомир Василев-диригент

Великолепната музика на Стинг в симфоничен аранжимент ще прозвучи на 27 декември в в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд  с диригент кап. Цветомир Василев. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев. В концерта „Sting the Opera” са включени едни от най-популярните  пеcни на британската музикална легенда Стинг cpед които, pазбиpа cе, „Еnglіѕhman in Nеw Yоrk”, „Fіеldѕ of Gоld”, „Ѕhаре of Му Hеart”, „Еvеrу Breath You Take”, „Roхanne”, „Russians”, „If I Ever Lose My Faith in You”, „Mооn over Bourbon Street” и дp.

Тамара Калинкина

Превърналата се в традиция „Новогодишна наздравица” ще бъде „вдигната” за седма поредна година на 31 декември, от 18.00 часа на сцената на Старозагорската опера. С бляскава концертна гала – последното събитие от успешната творческа 2023 година за Старозагорската опера, солистите Тамара Калинкина, Русалина Мочукова, Деси Стефанова, Яница Нешева, Борис Тасков, Стоян Буюклиев, Елена Мишинова, Дари Бракалова и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора ще поздравят старозагорци и гостите на Стара Загора в навечерието на Новата 2024 година. Диригент Виктор Крумов, водещ на концерта Цвети Пеняшки. В програмата са включени избрани арии, дуети и ансамбли от популярни оперети и мюзикъли, евъргрийни. Камерни инструментални формации ще допълнят празничното настроение в луксозните фоайета на Старозагорската опера.

Билети за Коледно-новогодишната програма Старозагорската опера могат да бъдат закупени онлайн на сайта и на касата на Държавна опера-Стара Загора.