Музей-галерия „Анел“ представя изложбата живопис на Владимир Пенев „Пътеки на времето“

Музей-галерия „Анел“ в София представя

Изложба живопис на

Владимир Пенев  „Пътеки на времето“

Куратор: Пламена Димитрова-Рачева

Вернисаж: 5 март 2024, 18.00 – 20.00 ч.

Период на изложбата: 06.03.2024 – 14.04.2024

Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция – написа за изкуството му Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата.

Худ. Владимир Пенев. Островът на спомените

Музей-галерия „Анел“ в София предоставя своите пространства за изкуството на Владимир Пенев, за неговия семантичен и визуално символичен прочит, и паралелно с това дава възможност за изложбата му да се одухотвори с поезията на именития му баща, Пеньо Пенев, чиито стихове ще прозвучат след цветната хармония на живописта на неговия талантлив син.

Худ. Владири Пенев. Бряг на завръщане

По идея на Ангел Симеонов – собственик на галерията – от 6 март ценителите ще имат възможността да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.

Самата изложба „Пътеки на времето“ на Владимир Пенев в своя концептуален конструкт философски имплицира идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо.

 

Худ. Владимир Пенев. Паднали небеса

Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“. В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.

Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.

Изложбата на Владимир Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното…

 

Картините могат да бъдат разгледани от 5 март до 14 април 2024 г.

 

Владимир Пенев

Роден: 19 февруари 1956 г. в Димитровград

Образование: 1981 – Национална художествена академия, София, специалност „Живопис“ при акад. Светлин Русев

Член на Съюза на българските художници от 1981 г.

Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Избрани самостоятелни изложби:

2020 – Галерия „Резонанс“, Пловдив, България

2020 – Галерия „Ларго“, Варна, България

2019 – Галерия „Бургас“, Бургас, България

2018 – Галерия „Нирвана“, София, България

2017 – Галерия „А. Майер“, Берлин, Германия

2016 – Галерия „Нюанс“, София, България

2015 – БКИ – Лондон, Великобритания

2014 – Галерия „Ракурси“, София, България

2013 – БКИ – Лондон, Великобритания

2013 – Галерия „Париж-Москва“, София, България

2012 – Галерия „Б. Вартке“, Дрезден, Германия

2011 – Галерия „Ракурси“, София, България

2010 – Галерия „А. Маер“, Берлин, Германия

2009 – БКИ, Берлин, Германия

2009 – Галерия „Арт Форум“, София, България

2007 – Галерия „Ракурси“, София, България

2005 – Галерия „Теди“, Варна, Германия

2004 – Галерия „У. Ланг“, Дюселдорф, Германия

2003 – Галерия „Арте”, София, България

2002 – Галерия „Блайд“, Манчестър, Великобритания

2001 – Галерия „Арт-Ест“, Дюселдорф, Германия

2000 – Галерия „А.М“, Райхенбах, Германия

2000 – Галерия „Ф. Мюлер“, Дюселдорф, Германия

1999 – Галерия „Александър“, София, България

1998 – Галерия „Алтезее“, Нелден, Лихтенщайн

1998 – Френски културен институт, София, България

1996 – Галерия „Аросита“, София, България

1996-1998 – Галерия „Обрас д,Арте“, Лисабон, Португалия

1994 – Галерия „Арт 13“, Мадрид, Испания

1993 – Арт-център, Хага, Холандия

1993 – Галерия „Фламенко“, Аскона, Швейцария

1991 – Клуб-Галерия „Алварес“, Виена, Австрия

1990 – Дом „Витгенщайн“, Виена, Австрия

1989 – „Донер Боукен“, Ротердам, Холандия

1989 – „Музеум дел Атине“, Женева, Швейцария

1989 – Галерия „Католише Академи“, Хамбург, Германия

1988 – Галерия „Ост-Вест“, Хамбург, Германия

1984 – Галерия „Даниеле Томас“, Страсбург, Франция

 

Произведения на Владимир Пенев притежават: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове: фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

 

Е-mail: [email protected]