Нова колекционна зала за 107-ата годишнина на НВИМ

От 5 юли (сряда) Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря нова колекционна зала по повод 107-ата годишнина от създаването си, която в периода 5 – 9 юли ще може да бъде разгледана безплатно. И тази година Музеят не изневерява на идеята да представя непознатото лице на богатия си едномилионен фонд, за да покаже колко още много тайни може да крие една вековна институция.

В новото музейно пространство ще могат да се видят любопитни експонати от сбирката „Битови вещи и снаряжение“. Те са свързани с офицерския бит от ХIХ и ХХ век и ежедневния и официалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един военен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и множество изящни предмети от бита, създадени от известни европейски фирми, някои от които съществуват и до днес.

Част от вещите представят най-ранния период на управлението на първия български княз – Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско събрание, а трети са използвани от шефските полкове – 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.

Експозиционното пространство се допълва от оригинални графики на Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от периода им на военни художници, както и от редки пощенски картички.