Синелибри 2023: Всички билети в продажба от 14 септември

От 14 септември билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба. Старт на фестивала на 6 октомври от 19:00 ч. ще даде блестящият стиймпънк романс „Клети създания“, който заслужено триумфира на фестивала във Венеция и отнесе наградата „Златен лъв“, покорявайки и критиката, и публиката. Виртуозна адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски творец Алистър Грей, филмът е постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. В ролята на Бела Бакстър ще видим прелестната Ема Стоун, а ученият, който ще я върне към живота, носи чертите на Уилям Дефо.

Вече са ясни 11-те заглавия в конкурса за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба. Бързаме да откроим „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, бивша двойка в живота, се превъплъщават в образите на Йожени, уважавана готвачка, и Доден Буфан, виден гастроном и кулинарен шеф, в тази толкова изкусителна и „сетивна“ романтична драма, създадена по мотиви от романа „Страстният епикуреец“ от Марсел Руф. В конкурса влиза драматичната история „Плитката“, написана и режисирана от Летисия Коломбани въз основа на собствения й едноименен бестселър. Филмът представлява въздействащ разказ за смелостта на три жени в лицето на изпитанията и несгодите. Италианско-швейцарската копродукция „Любо“, която беше номинирана за „Златен лъв“, също е в основния конкурс на Синелибри. Режисьорът Джорджо Дирити е създал завладяващ кинематографичен разказ по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието към размитите граници между доброто и злото.

 

С номинация за „Златен лъв“ у нас пристига и „Капитанът“, една история по действителен случай на режисьора Едоардо де Анджелис, който е и съсценарист с големия италиански писател Сандро Веронези. Пиерфранческо Фавино, също добре известен на българската публика, изпълнява ролята на Салваторе Тодаро, който спасява живота на моряци от вражески кораб. Смразяващо актуален, филмът е мощен призив за издигане на човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол. Нямаме търпение да видим и новата кинотворба на Изабел Койшет – „Една любов“, която се нареди сред номинациите за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан. Майстор на пленителните екзистенциални драми, този път испанската режисьорка е създала нюансиран разказ за преобразяващата сила на плътското желание, опирайки се на едноименната книга на Сара Меса. За наградата за най-добра литературна адаптация ще се състезават още италианската драма „Прекрасно лято“, адаптация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която засяга парливата тема за моралния тормоз. Няма как да подминем и единственото българско заглавие в конкурса – игралния филм „Чума“, вдъхновен от разказа „През чумавото” на Йордан Йовков. Режисьор на лентата е Иван Владимиров, адаптираният сценарий е заслуга на проф. Боян Биолчев. Главните роли се изпълняват от Свежен Младенов, Евелина Бибова и Матей Мичев.

 

Особен интерес буди и датската драма „Копенхаген не съществува“ на режисьора Мартин Скобер, адаптация по романа „Сандър“ от Тере Холтет Ларсен, отличена с награда „Свен Никвист“ за кинематография от фестивала в Гьотеборг и с номинация за най-добър скандинавски филм. За жанровото разнообразие в състезателната програма принос имат „Операция „Наполеон“, изпипан исландско-германски трилър по мотиви от едноименния роман на Арналдур Индридасон, и саркастичната албанска комедия „Възходът и падението на другаря Зило“ по романа на Дритеро Аголи. Режисьорът Фатмир Кочи и продуцентът Майк Дауни лично ще представят филма пред българската публика.

 

Всяко от посочените заглавия има неоспорими достойнства и шансове да се окичи с елегантната статуетка, символизираща успешното взаимодействие между киното и литературата. Носителят на награда „Синелибри“ за най-добра киноадаптация тази есен ще бъде излъчен от международно жури в състав: Уилям Болдуин, световноизвестен американски актьор и продуцент; Бруно Розато, изтъкнат канадски продуцент и кастинг-режисьор; Леа Тодоров, талантлива френска кинорежисьорка, чийто игрален филм за Мария Монтесори е част от богатата паралелна програма; Карла Нието, нашумяла испанска актриса; Иван Бърнев, обичан български театрален и филмов актьор. Повече информация за журито ще намерите тук. Публиката ще се срещне с петимата арбитри на 20 октомври в зала 1 на НДК, когато ще се състои и официалната церемония по награждаване.

 

Фестивалът ще представи над 60 филма с национални и световни премиери, в т.ч. адаптации и биографични филми, галавечери на 14 държави, ретроспекции, чествания, събития с театрални, модни и музикални акценти, образователни модули, детски изненади, тематични вечери с дискусии по наболели теми в съвременното общество, документално и късометражно кино в паралелни конкурси, срещи с български и световни творци.  Билети за прожекциите и съпътстващите събития може да закупите от касите на съответните киносалони или оттук: https://epaygo.bg/1409720073

 

Дигиталното издание на Синелибри се превърна в традиция по желание на зрителите. То включва избрани филми от програмата и ще се състои между 14 октомври и 5 ноември в утвърдилата се вече онлайн платформа Neterra.TV+, която дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

 

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център”, Национален фонд „Култура”, Община Пловдив, Фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Община Стара Загора.

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

 

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air. Предстои да бъдат обявени образователните събития и заглавията извън конкурсната програма.

 

Уебсайт: www.cinelibri.com