„Училищни чудеса“ дава шанс за кариерно развитие на ученици с нисък социален статус

За трета поредна година програмата „Старт в кариерата“ ще подпомогне ученици от Ябланица и Луковит в професионалното им развитие

 През този месец декември беше дадено началото на тазгодишнотото издание на проекта „Старт в кариерата“-  част от инциативата „Училищни чудеса“, която цели да изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус от общините Ябланица и Луковит, т.к. голям процент от учениците там не успяват да завършат своето образование. Официалното откриване на програмата се състоя изцяло онлайн, съобразено с текущите противоепидемични мерки. Участниците в проекта „Старт в кариерата“ ще са 9 ученици от 10-ти до 12-ти клас от градовете Ябланица и Луковит и селата Дерманци, Торос, Румянцево и Златна Панега. Всеки от тях ще разчита на индивидуален ментор до края на учебната година, който ще подпомогне тяхното бъдещо кариерно развитие като ги стимулира да опознаят своите лични интереси, силни качеста и професионални възможности. Досега кампанията е успяла да подпомогне общо 17 деца от общините Ябланица и Луковит, част от които все още са в училище, а други вече следват висше образование или са наети на работа.

Вече седма година организацията „Училищни чудеса“ оказва съдействие на ученици с нисък социален статус от общините Ябланица и Луковит, като им дава нужната подкрепа за успешно завършване на средно образование и добро реализиране на пазара на труда. Инициативата е създадена през 2013 г. от учители-доброволци, които организират междуучилищни събития в селата Брестница, Орешене и Дерманци с цел да дадат възможност на учениците да излязат от своята позната среда и да упражнят своите меки умения и екипна работа със свои връстници, както и да се срещнат с вдъхновяващи личности, които да им разказват за своята професия. Осъзнавайки нуждата за добро напътствие в академичен и професионален план на деца от нисък социален статус, организацията разширява своята дейност с проектите „Старт в кариерата“ и „Лидерска програма“.

Лидерската програма е насочена към жителите на общините, които вече са се сблъскали с ежедневните проблеми и тежката реалност в своето населено място и имат желанието и мотивацията да станат двигател на промяна, допринасяйки с идеи за облагородяване на своята среда. Организацията осигурява интензивна обучителна програма, която цели да предостави на участниците си нужните знания и умения, за да могат сами да осъщестяват значими идеи за по-добро бъдеще и подобряване на качеството на живот. За да осъществят своите проекти се набират средства чрез Платформата.бг и DMS. От 2016 година до момента е имало общо 3 издания на лидерската програма, в която са участвали над 50 ученици, които са осъществили 25 значими за общностите си проекти. Някои от тях са облагородяване на футболното игрище в с. Златна Панега, кампании за превенция на ранните бракове в селата Добревци, Торос и Брестница и театрални постановки, целящи да покажат колко е важно образованието.

Повече информация за „Училищни чудеса“ и как можете да помогнете можете да откриете тук:

https://schoolmiracles.bg/

https://www.facebook.com/Uchilishtnichudesa