ДТ „Рачо Стоянов” представя първата си постановка за 2020 година

 Днес габровските актьори  ще представят  “Истината или се осмеляваш”

Новата година започва с любопитно предложение за почитателите на театъра. Днес от 19.00 ч. публиката ще има възможност да види постановката „Истината или се осмеляваш“ на Габровския театър, както и гостуващия спектакъл „Кокошка“ на Театрална работилница „Сфумато“ на 16 януари. Общото между двата спектакъла е, че режисьор на първия е Васил Дуев, а във втория е актьор. Двата спектакъла ще се играят от 19.00 часа в камерна зала „Ружа Николова“ в Дома на културата в Габрово на съответните дати.

Създадена по текста на австрийския драматург Щефан Лак, постановката  „Истината или се осмеляваш“ на режисьора Васил Дуев търси отговорите на парливите въпроси за любовта и „първия път“, когато се осмеляваме да допуснем някой в интимния си свят. Тук няма да се сблъскате с пошли определения, учебникарски дефиниции или възвишени хвалебствия на любовта, а ще проследите търсенията на двама млади през техните очи какво е любовта, кога се случва, съществува ли въобще, как да я запазим, в случай, че ни осени. Ще чуете техните копнежи и страхове, спора им за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота, които правим. Въпроси, които вълнуват човечеството от хилядолетия, но сега са пресъздадени в света на младите хора, изказани на техния език.

Участват актьорите от габровската трупа Ангел Калев и Адриана Димова. Третият актьор, който участва само с гласа си, е Живко Гущеров. Постановката е преведена на български език от проф. Владко Мурдаров. Сценографията и костюмите са изработени от Даниела Николчова (художник на спектакъла „Свекърва“) и Наталия Андреева. Хореографията е на Филип Миланов и Валери Миленков, а помощник-режисьор е Гинка Дичева.

Представлението е носител на наградата „Най-добра постановка – изборът на студентите“ от третото издание на Международния театрален фестивал в Прищина, Косово, проведено от 4 до 9 ноември 2019 г.

Предвидени са 20 места за жени и 20 места за мъже за представлението. Разделението на публиката на мъже срещу жени, е важно за случването на спектакъла. Постановката не е подходяща за лица под 13 години.

Билети може да купите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или онлайн на http://bit.ly/38XBuZ6, както и всички каси на ИзиПей/EasyPay в страната.

Меглена Златева – ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово