Продължава Националният детски конкурс “Мартеници от гайтан”

Оценяват се оригиналност на мартеницата, сложност на орнаментиката и прецизна работа с гайтана

Продължава Националният детски конкурс „Мартеници от гайтан”, организиран от музей „Етър” за участници до 18-годишна възраст. Конкурсът има за цел да обогати знанията на младите хора за първомартенската обредност и да ги запознае с приложението на гайтана в миналото и съвременността. В конкурса може да се участва както индивидуално, така и групово. Мартениците трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали.

Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на облеклото. Широкото му приложение през XIX век води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждане в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в музей „Етър”. Съвременните възможности за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, мартеници.

Участниците в конкурса „Мартеници от гайтан” трябва да изпратят изработените изделия, придружени с информация за имената, възрастта, класа, учебното заведение, клуба или читалището, адреса, телефонния номер и електронната поща.

Адресът за получаване на мартениците от гайтан е: град Габрово, пощенски код 5309, ул „Ген. Дерожински” №144, Регионален етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Мартеници от гайтан”.

Гайтан може да бъде закупен от Дюкяна в РЕМО „Етър” или поръчан на телефон 066/801 840. Предлагат се гранчета бял гайтан с дължина до 14 метра, червен, син, зелен, жълт,  кафяв и черен гайтан с дължина до 13 метра.

Мартениците остават във фонда на музея. По време на конкурса, по предварителна заявка, в Център „Българка” се организират творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан с материали, предоставени от музея.

Мартеници могат да се изпращат до 20 февруари. В журито, което ги селекционира, влизат председател – майстор на изделия от гайтан, и двама музейни специалисти. Оценяват се оригиналност на мартеницата, сложност на орнаментиката, прецизна работа с гайтана. Журито определя и мартениците, които да бъдат включени в изложба на музей „Етър”. Посетителите могат да я разгледат до 3 март.

Наградите се връчват в две категории – индивидуална и групова, от първо до трето място. Победителите получават отличителни и предметни награди. Допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

РЕМ „Етър”- Габрово