1 май – Ден на труда

„БСП за България” откри кампанията за европейски избори с първомайски митинг-шествие в София

Събитието е посветено на Международния ден на труда, работническата солидарност и празника на в. „Дума”, левия печат и свободните медии. С него „БСП за България” открива и кампанията си за евроизборите.

Шествието в София започна от площад „Александър Невски” и премина по бул. „Г.С.Раковски”, бул. „Княз  Ал.Дондуков” и завърши на пл. „Независимост” с плакати – „Справедливост и достойнство СЕГА”, „”Искаме да останем в България”, „Не щем вежливост, а справедливост”, „Искаме европейски доходи” и др.

Корнелия Нинова: “Събра ни настоящето и бъдещето, общата воля към промяна”

Лидерът на БСП  Корнелия Нинова даде старт на митинг-шествието, като поздрави всички българи от цялата страна, социалисти и симпатизанти с Международният ден на труда, както и с 143-годишнината от Априлското въстание, въстанието на българския дух и любовта към свобода на българския народ и продължи: „Днес тук сме хиляди и още хиляди ни гледат и слушат в България и в чужбина. Събра ни настоящето, защото днес в XXI век в България има бели роби на труда, има хиляди работещи бедни. Най-вече ни събра бъдещето. Общата ни воля да променим това, защото днес учители, земеделци, малък бизнес, монтьори, миньори, учени живеят зле. Статистиката сочи, че над милион и половина българи живеят под прага на бедност.Моделът на управляващите е модел в който алчността заличи справедливостта, бездушието уби солидарността, задкулисието унищожи истината, а паралелната държава завзе истинската”.

Водачът на листата Елена Йончева изтъкна, че е дошло времето България да поведе своята битка за справедливост, за достойнство и свобода. Преди 11 години бяхме на едно място с Франция по свобода на медиите, а днес сме извън Европа. Европа ни казва, че организираната престъпност и властта са едно и също нещо и еднакво мачкат медиите в България. А когато загубим свободата на медиите, на това място се настанява диктатурата. Корупцията също заплашва националната ни сигурност, изтъкна Йончева.

В шествието участва и председателя на ПП „Екогласност” инж.Емил Георгиев. Той честити празника на всички трудови  хора в България. „Този празник, който събра толкова много хора от цялата страна, създава невероятно настроение в целия ни екип. Мисля, че след като преди 143 години е пукнала първата пушка на Априлското въстание, днес ще пукне пушката на нашата коалиция „БСП за България”с номер 18. Виждайки толкова хора на митинга, сигурен съм че ще спечелим изборите на 26 май.

Председателят на ПП Екогласност” сподели за Sofiapress, че за разлика от други години, днешният празник се провежда в условия на съсипана икономика. „За нас е ясно, че получаваме много тежко наследство и надявам се след като спечелим тези европейски избори, ще има избори за Народно събрание, т.е. извънредни парламентарни избори. Ще бъдем изправени пред предизвикателството да върнем загубеното доверие на хората, особено през последните 10 години управление на „ГЕРБ”. Убеден съм, че ще се справим с това предизвикателство. Трябва да го постигнем в името на всички тези хора, които виждате и които ни вярват. Трябва да накараме хората да ни повярват и че ние искаме справедливост сега, а тя ще дойде само с тяхна помощ като гласуват за нас, заяви инж. Георгиев.

Президентът на европейските социалисти от ПЕС Сергей Станишев също взе участие в митинг-шествието. Той изтъкна, че близо половината от българите изнемогват по данни на статистиката, според които 22% от българите са под прага на бедността, а над 20% живеят в тежки лишения и това трябва да се промени.

Репортаж и снимки: Sofiapress