Акад. Людмил Стайков с благороден жест към жителите на гр. Пещера

Режисьорът акад.  Людмил Стайков дари 800 книги на читалище „Развитие – 1873“

Големият български режисьор акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на библиотеката към Народно читалище „Развитие“ в Пещера. Сред тях има книги,които носят личните послания на авторите им към акад. Стайков.

Акад. Людмил Стайков

Заедно с литературните творби, културната институция получи всички отличия и грамоти на акад. Стайков, както и всички работни сценарии, по които е правил най-добрите български филми. Безпрецедентният акт бе приветстван от пещерци, които имаха шанса лично да се срещнат с академика. От името на обществеността благодарност изказа Люба Шопова от библиотеката, която го увери, че книгите са в добри ръце. „В нашата библиотека вече е обособена дарителска колекция „Библиотека Людмил Стайков“, с около 450 тома отраслова и художествена литература, предстои да включим и тези ценни издания, които днес ни подарихте. От името на читателите и екипът на Библиотеката при НЧ “Развитие -1873″ – Пещера, ви благодаря за направеното добро, за предоставената възможност да притежаваме и популяризираме вашето дарение“, допълни Шопова.

Людмил Стайков е роден в София, но неговите родители са от Пещера и съответно детството на талантливия режисьор минава в родопския град. Тук той се среща за първи път с магията на киното, като именно в читалището за първи гледа филм.

Пред развълнуваната публика акад .Стайков разказа моменти от своята творческа биография, сподели успехите на свои ученици, отговори на много въпроси. Той сподели и новината, че тази година ще е готова новата версия на филма, който ще бъде първият български филм монтиран отново. От неговите три серии ще бъде създадена нова история с дължина 2,20 ч.

Почетният гражданин на Пещера бе приветстван от кмета Николай Зайчев, който каза изключително силни думи за добродетелите на Людмил Стайков и близостта, която се е породила между двамата. Освен, че отговори на много въпроси, 82-годишният доайен на българското кино, дълго раздава автографи върху оригинални снимки от филма „Хан Аспарух“.

Преди самата среща хората от Пещера имаха възможност да гледат документален филм посветен на 80-годишнината на акад. Стайков, а във фоайето на читалището бе подредена изложба с наградите, които е получил през годините.

Академик Людмил Стайков е преподавател по „Филмова и телевизионна режисура” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов” от 1973 г., факултет “Екранни изкуства”. Избран за професор  през 1988 г., академик  – 2004 г., зам.-ректор е от 2000 г. до 2003 г. и ръководител на клас по „Кинорежисура”.

Режисьор е на филмите: „Из големия град” (док); „Дафнис и Хлое” (док);„Софийски камерен оркестър (док); „Извори живи” (док); „Пирински напеви” (док);„Обич”; „Допълнение към закона за защита на държавата”; „Илюзия”; „Трилогията хан Аспарух”; „Величието на хана”; „Пловдив” (док); „Време разделно” (реж. и сценарист)и др.

Член е на  „Асоциация Академика 21”, сдружение на хабилитирани преподаватели от “Екранни изкуства”.

Източник: БТА, снимки: Facebook