Изгодният „Брекзит” за България

В.„Гардиън”: България е печелившият от „Брекзит”

Докато се водят трескави спорове как Великобритания ще напусне ЕС, една страна вече получава дивидент от Брекзит – България, пише британският в. „Гардиън”.

Според изданието има увеличение на резервациите от британски туристи в курортите в България, тъй като британски семейства търсят алтернативни дестинации.

Популярните за почивка на англичаните места в еврозоната станаха по-скъпи, тъй като лирата се срина спрямо еврото след вота за напускане на ЕС през 2016 г. Сега британските семейства предприемат действия, за да се предпазят от бъдещи колебания в курса на паунда в случай на невъзможност за сключване на споразумение за Брекзит.

Туристическите агенти съобщават, че все повече британци избират олинклузив почивки по време на най-активния за годината сезон, за да предвидят отсега разходите за храна, напитки и настаняване.

През тази година има увеличение на резервациите с една трета

В момента курсът на банките е 1.11 евро за лира, което е доста по-малко от курса отпреди референдума за Брекзит, когато 1 лира се търгуваше за 1.30 евро. Очакванията са, че евентуален Брекзит без споразумение ще доведе до ново падане на стойността на лирата, което ще направи лятната почивка още по-скъпа за всеки британец, който пътува до Европа.

Но България, евтина дестинация и за лятна почивка, и за ски ваканции, извлича полза от валутната несигурност. Асоциацията на британските туристически агенти съобщи, че през тази година има увеличение с почти една трета на броя на резервациите за почивка в България в сравнение с 2018 г., като през миналата година вече е имало увеличение на резервациите спрямо предходната година, посочва “Гардиън”.

Източник Vesti