Трусът в Хесен предизвика Цунами в Берлин

Ангела Меркел се оттегля поетапно

След изборния провал в провинция Хесен, германският канцлер Ангела Меркел оповести поетапното си оттегляне от политическата сцена. През м.декември тя ще освободи лидерския пост на Християн-демократическия съюз, а  с края на мандата на правителството в Берлин ще напусне политиката. За председателския пост на консерваторите има трима кандидати. В началото на декември партията ще проведе конгрес.

Берлин,  беше разтърсен от значително политическо земетресение, което ще продължава да отеква дълго. Ангела Меркел анонсира своето оттегляне изненадващо. Въпреки, че много хора твърдят, че е било очаквано. Тя успя по един изключително суверенен, по изключително отговорен, може да се каже и благороден начин да отстъпи мястото в своята партия и да я принуди по най-бързия начин да уреди нейното наследство.

  • „На следващия Конгрес на ХДС през м. декември в Хамбург, няма да се кандидатирам за поста председател на партията. Второ – в този четвърти мандат е моят последен като канцлер на ФРГ. На парламентарните избори през 2021 г. няма да се кандидатирам отново за канцлер, нито за депутат. Няма да се боря за никакви политически постове – заяви Ангела Меркел. – „Аз не съм родена като канцлер, и никога не забравих това. Убедена съм, че днес е време да се отвори нова глава“.
Ангела Меркел – канцлер на ФРГ

Ангела Меркел е лидер от 2000 г. на Християн-демократичния съюз във Федералната република, т.е. вече 18 години. Затова няма да е пресилено, ако се каже, че днешното й решение да се оттегли от преседателския пост е историческо.  Но  с това си решение надали тя ще успее да прекрати всички критики и  упреци, и натиска на който е поставена като канцлер на Федералната република и ще успее да довърши трите години мандат, които е предначертала пред самата себе си. Тоест, можe да се каже , че днес сме свидетели на началото на края на ерата на Ангела Меркел.

Сега на дневен ред излизат няколко въпроса: Кой ще наследи Меркел, начело на ХДС?, Ще оцелее ли широката коалиция? Ще има ли предсрочни избори и кой ще бъде следващият германски канцлер и най-важното заплашена ли е Германия от нестабилност?

За лидерският пост вече има две кандидатури – на ген.секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която е и личният избор на канцлера Ангела Меркел, и на министъра на здравеопазването Йенс Шпан. А.Карембауер е близка до Меркел и най-вероятно ще продължи нейната политика, докато Шпан е  от най-сериозните вътрешно-партийни критици. Но широката коалиция в Берлин се клати не само заради Меркел, а и заради слабостта на социалдемократите. Ако те напуснат коалицията, което е доста вероятно, в Германия сигурно ще има предсрочни избори. На тях християн-демократите пак могат да спечелят най-много гласове, и след това да управляват в коалиция със „зелените“ и, или с либералите. Вече е ясно, че при едни предсрочни избори, Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлер.

При това положение възможно е канцлер да стане председателят на парламента Волфганг Шьобле. Сегашната политическа криза сериозно застрашава стабилността на една иначе проперираща Германия, но и на Европейския съюз, който и без нея е в криза.

Германската канцлерка и лидер на ХДС Ангела Меркел оцеля толкова дълго, защото е на много по-високо ниво от своите съперници. На поста от 2005 г., тя сега е в четвъртия си мандат и е широко възприемана както вътре, така и извън Германия, като фактическия лидер на Европа.

Източник: bTV;news.bgnes