Вежди Рашидов получи почетния знак “Свети Стефан” в Екзархията в Истанбул

Спирката на метрото ще носи името „Свети Стефан”

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден вчера с почетния знак “Свети Стефан” на българската Екзархия в Истанбул.

Церемонията се проведе в залата на Екзархията, а председателят на църковното настоятелство Васил Лязе благодарил  на Рашидов за големите му усилия метохът срещу Желязната църква “Свети Стефан” да се превърне в действащ български музей. Църковните ни настоятели подчертали, че са горди и от предложението на Рашидов България и Турция заедно да запишат желязната църква в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Всеки ден десетки туристи от Европа и света посещават храма, заявил пък генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.Той  пояснил, че е прието предложението спирката на метрото, която ще бъде открита до края на годината, да носи името “Свети Стефан”. Специално мобилно приложение пък щяло да информира туристите за българската църква. 

По-рано през деня Рашидов се е срещнал и с Халюк Уста, който е реставрирал един по един всеки елемент от Желязната църква.

Източник: БНР, снимки: Facebook