Какво могат да направят 23 български училища с 2.6 млн. лева?

Природо-математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе е сред 23-те „Училища на бъдещето”, избрани чрез едноименния конкурс на Фондация „Америка за България“ за модернизация на учебната среда. Проектът й за Биохимичен лабораторен център „Идеите намират бъдеще“ на стойност 60 000 лева беше успешно реализиран.

Има училищни общности в цялата страна, които с идеите и труда си доказват, че няма значение къде се намираш, за да създадеш съвременно и качествено училище. „Училища на бъдещето“ е програма в подкрепа на такива визионерски екипи. През учебната 2016-2017 година, Фондация „Америка за България“ инвестира 2,6 милиона лева за осъвременяване на училищната среда в 23 български училища.

Разказваме ви историята на Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе, защото тя е показателна в много измерения. Гимназията има почти 145-годишна история и е наследник на Девическото училище в града. От 1970 година е профилирана математическа гимназия със специализирани паралелки по математика, информатика и биология и интензивно изучаване на английски език. „Биохимичният лабораторен център”, създаден с подкрепата на Фондация „Америка за България“, е многофункционално пространство за практическо обучение по химия и биология чрез използване на дигитални технологии за обмен на данни от научните опити с други класове и училища от града и страната.

Успехът на русенската математическа гимназия не би бил възможен без активната подкрепа нейните е бивши възпитаници и дългогодишната традиция на дарителство. В последните години бивши възпитаници с успешен бизнес създадоха Фонд „Математика на бъдещето“ в подкрепа на своето училище.