Коледа без коледна вечеря?

Над милион и половина българи живеят в лишения и изпитват недостиг на храна. В същото време, всяка година в България се изхвърлят над 670 хиляди тона храна. Разделена на порции, тя би стигнала за изхранването на всички нуждаещи се за повече от година. И не би имало нито гладни, нито изхвърлена храна. Как може да стане това? Отговорът дава Българската хранителна банка (БХБ).

БХБ е първата организация в страната, която събира, складира и раздава дарени хранителни продукти на нуждаещите се от храна. Така хранителната банка спасява излишната, но годна храна, която иначе би била унищожена. С помощта на мрежа от партньорски организации в цялата страна храната се разпределя на десетки хиляди нуждаещи се българи, които не могат да си осигурят качествена храна или са станали жертви на бедствия, аварии и кризи. Храната, която се предоставя е качествена и в срок на годност. Най-често е загубила пазарна стойност, тъй като е произведена в излишък, няма добър търговски вид или по различни логистични, технологични или маркетингови причини не може да бъде продадена.

Хранителната банка е най-ефективният модел за хранително подпомагане. Тя получава, съхранява и преразпределя средно 1 тон дарена храна на ден. Всички ресурси, необходими за ежедневните операции на хранителната банка са осигурени като дарения или срещу минимално заплащане – дарено складово пространство, транспортни услуги, доброволен труд и безвъзмедно предоставени услуги. За всеки дарен лев БХБ спасява храни, с които се осигуряват 10 порции храна на нуждаещи се.

Всеки може да се включи! Ако искате и Вие да помогнете, може да станете доброволец при разпределянето на хранителните порции. Доброволците са гръбнакът на хранителната банка. Те помагат със сортирането, пакетирането и доставката на дарените храни или пък предоставят професионалните си услуги безвъзмездно. БХБ постоянно се нуждае от ентусиазирани и енергични доброволци. Как става това може да прочетете на сайта на БХБ или на тяхната фейсбук страница.