Отличието „Златен век” получиха 10 изявени дейци на културата

„Златен век”  и за Националния музикален театър

На 28 ноември на официална церемония в Галерия „Средец, министъра на културата Боил Банов награди 10 изявени дейци със „Златен век”. Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора даващи всеки миг от своя живот вимето на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас”, обърна се към присъстващите министър Банов.

С най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” бе удостоен Националния музикален театър „Стефан Македонски”. Поводът за отличието му е 100-годишнината на професионалния оперетен театър в България и 70 години  от създаването на театъра.Наградата бе връчена на Мариана Арсенова, директор на Музикалния театър.

Директорът Мариана Арсенова с наградата на Държавния музикален театър

„Благодаря ви от името на моите колеги, които правят чудеса от храброст, за да може Националният музикален театър поне още 100 години да празнува и да радва хората. Сигурна съм, че те ще оценят високо тази награда”, сподели Мариана Арсенова

Сред наградените бяха обичаната актриса Татяна Лолова, която получи почетения знак „Златен век”-печат на цар Симеон Велики /златен/ и грамота за значимия си принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Почетният знак на церемонията получиха още естрадната легенда Маргрет Николова, която тази година навърши 90 г., поетът Иван Цанев, историкът и публицист проф. Пламен Павлов и музикантът и композитор проф. Костадин Бураджиев.  Същото отличие получи и Теодора Георгиева –артистка, водещо име в състава на Държавния музикален театър и д-р Георги Саракинов, специалист и познавач на материята, свързана с авторското право.

Министър Банов връчи почетен знак „Златен век”- печат на цар Симеон Велики /сребърен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на общественика и  читалищен деец Петър Горанов, на Виктор Любенов – член и сътрудник към библиотеката на Национално читалище „Луи Брайл 1928” в София. Със същото отличие си тръгнаха още пианистката Жанета Кацарова и талантливата млада писателка и художничка от Стара Загора Галина Костова.

Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност получиха народния хор „Станко Панайотов”  и вокална група „Хармония при Народно читалище  „Просвета 1870” –Свиленград.

Изснимки: Държавен музикален театър